IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масови нарушения на таксиметрови шофьори по Черноморието

Съставени са десетки актове за месец

12:17 | 17.08.15 г. 1
Масови нарушения на таксиметрови шофьори по Черноморието

Масови нарушения на таксиметрови шофьори по Черноморието откри Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв. за месец в резултат на съвместна проверка на Регионален отдел "Метрологичен надзор" Северна България и представители на ИА "Автомобилна администрация"- Варна, предава БТА.

Инспекцията е извършена след самосезиране на ДАМТН, във връзка с публикация в немския в. "Билд" по повод сигнали за измамени клиенти, ползващи таксиметрови услуги от Летище Варна. Акцията е проведена по разпореждане на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Проверени са лица, използващи електронни таксиметрови апарати с фискална памет в таксиметрови автомобили.

Част от проверките са извършени от "таен клиент" , който наемал такси от Летище Варна до курортните комплекси. Така при двама проверявани са установени нарушения на Закона за измерванията - използван монтирано устройство тип "помпа", което променя показанията на апарата и технически неизправен апарат, който при контролното измерване e дал грешка от плюс 19%.

И двамата шофьори ще отговарят пред закона за грубите нарушения, които са допуснали. Инспекторите са категорични, че измамниците в този бранш ще получат максимални санкции.

Инспекторите по Южното Черноморие в курорта "Свети Влас" се натъкнали на такси без табелка, което превозвало пътници с изключен касов апарат. "Тайните клиенти" заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки "Свети Влас" 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобилна ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града.

По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 270 от Наказателния кодекс (който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева).

От ДАМТН припомнят, че всички граждани, които имат съмнение за неточно измерване, могат да подават жалби към агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още