IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Катранджиев: Кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса

Измамите са улеснени от онлайн процедурите в Търговския регистър, казва председателят на Съвета на нотариусите

10:03 | 31.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Красимир Катранджиев: Кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса

Кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса. Това казва в интервю за „Труд“ Красимир Катранджиев, председател на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара. Той коментира информацията от Министерството на правосъдието, че във връзка със зачестилите сигнали за злоупотреби с продажби на търговски дружества, дялове и кражби на имоти, ще се променят Търговският закон и други актове.

„Кражби на фирми се извършват обикновено с фалшиви документи. Извършителите проучват набелязаната фирма и организират пререгистрацията й, което става с електронен подпис. Откакто имаме електронен Търговски регистър, заявленията за продажба на дружествени дялове и за смяна на управители могат за бъдат подавани по електронен път. В това се корени злото“, казва Катранджиев.

Той допълва, че има около 350 000 регистрирани електронни подписа, а сред тях и на хора, които не са между живите, или са в чужбина, или за 20 лева са си дали самоличността.

Проблемът според него датира от 2008 г., когато е създаден електронният Търговски регистър. Нотариалната камара в последствие неведнъж е алармирала за емблематични кражби на фирми. Сега организацията предлага законодателна промяна, допълва той.

Едно от предложенията е длъжностните лица от Търговския регистър да имат достъп до информационната система на всеки един нотариус. „Предлагаме тя да бъде надградена. Прехвърлените дружествени дялове да бъдат качвани незабавно в системата. И до нея да имат достъп длъжностните лица от Търговския регистър – така, че в реално време да могат да проверят дали прехвърлянето е извършено от нотариус“, обяснява  Катранджиев.

„Имаме и друго предложение. В Търговският регистър в момента промяната на управителя се отразява по молба на новия управител. И не се налага явяване пред нотариус. Тук е голямата пробойна! Това трябва да се промени. Иначе с един документ с невярно съдържание без печат на нотариус и вие можете във всеки момент да отнемете чужда фирма. След като ние алармирахме за това, беше въведен тридневен срок, в който може да се подаде сигнал до собственика на фирмата, че има заявено желание за смяна на управителя. Но значителен ефект не се получи - някой реагира, друг не реагира“, допълва той.

Красимир Катранджиев отчита, че предложенията на гилдията срещат разбиране в ръководството на Министерството на правосъдието - и в този, както и в предишния кабинет.

„Очевидно е, че кражбите на фирми са бедствие за държавата и бизнеса. 30 преписки се водят само в Софийската районна прокуратура в момента за подобни престъпления“, аргументира се той. И дава пример, че е имало случай на фалшифициране на неговия печат и подпис.

Според експерта създаването на единна информационна система е спряло имотните измами, затова измамниците са се насочили към Търговския регистър, където ударите са по-значителни.

За случаите, когато бедни хора стават собственици на фалирало дружество и така се ощетяват кредиторите, той признава, че нотариусът няма как да бъде полезен в този случай.

„Много сериозна законодателна промяна трябва да бъде направена. Да има ограничения при прехвърлянето на дружества в несъстоятелност или задлъжнялост. Но години наред законодателите не изразяват воля да го направят“, казва той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
ПИЧ
преди 8 години
Нали бяха въвели изискване да се изпраща SMS, сега ако трябва да се въведе да се обаждат на стария управител, да го питат абе подавал ли си документи за смяна на управителя ?Агентите на ДС сега ще потриват ръце и ще сложат ръка и върху тази публична информация, уж да осигурят сигурност на гражданите и фирмите. А тази сигурност може да се осигури по много други начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не само. Цялата държава е такава. Администрацията нарочно създава бъркотия, за да може да тормози гражданите, да иска рушвети, както и да се краде разбирасе.. фирми, имоти, наследства.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 8 години
върти, сучи и всеки проблем в тази държава опира до калпавата ни съдебна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още