IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас

Текстовете регламентират как да изглеждат договорите и рекламите на кредитите, както и как се извършва оценката на недвижим имот

11:01 | 30.11.15 г. 14
Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас

Изцяло нов закон ще урежда ипотечното кредитиране у нас. Текстовете транспонират европейското законодателство в областта, като крайният срок за това е 21 март 2016 година, става ясно от публикувания в портала за обществено обсъждане проект на закона.

Със Закона за кредитите за недвижими имоти на потребителите ще бъдат уредени изискванията за предоставяне на кредити, предоставяната информация от страна на кредиторите, както и видът на самия договор. 

Регулацията се отнася за две основни категории кредити - кредитите, обезпечени с ипотека върху недвижим имот, и кредити, чиято цел е придобиване или запазване на вещно право върху недвижим имот. Законът ще се прилага и по отношение на договорите за кредит, предназначени за ремонт, в случаите, когато тези договори са обезпечени с ипотека. 

„Ипотечните кредити съдържат по-сложни условия в сравнение с потребителските кредити, като при тях се отпускат значително по-големи суми, чието изплащане обвързва потребителя за дълъг срок“, посочват авторите на законопроекта.

С приемането на текстовете кредиторите ще имат задължението да дават пълната информация за договорите, за да могат кредитополучателите да вземат информирано решение. Предвидено е това да бъдат целите, за които може да се използва кредитът, възможният срок на договора и обезпечението му, вида валута и други подробности.

Кредитополучателите ще имат срок от най-малко 14 дни след получаване на проекта на договор, за да решат да изтеглят ли кредита.

Законопроектът обаче не предвижда промени по отношение на изискванията за предсрочното погасяване на кредита. Посочено е, че кредиторите имат право на справедливо и обективно обосновано обезщетение за евентуалните разходи, които са пряко свързани с предсрочното погасяване на кредита, в размер до 1 на сто от предсрочно погасената сума по кредита, когато кредитът е погасен преди изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

Законът дава и насоки как да бъде изработен самият договор за отпускане на кредит за покупка на недвижими имоти, както и изисквания за оценката на кредитоспособността на потребителите и на самия недвижими имот. Оценката на имотите ще се извършва от независим оценител, вписан в регистъра по Закона за независимите оценители.

Текстовете в проекта за новия нормативен акт засягат и рекламата на кредити за недвижими имоти. Тя задължително трябва да посочва кой е кредиторът, указание, че се отнася до договор, обезпечен с ипотека, какъв е лихвеният процент и размерът на кредита, срокът на договора и годишният процент на разходите.

От рекламата потребителите трябва да са наясно и каква ще е общата сума, която се дължи на кредитната институция, и броят и размерът на погасителните вноски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 2
Ironhorse
преди 8 години
Хехехехехех,въпреки, че рискувам да ме погнат, аз от доста време разправям, че нашите банки са най-големите собственици на недвижимости и със стреса тестовете от 2016 ще лъснат дупетата на всичките.Неслучайно Горанов е предвидил буфер в бюджета за 2016 да подпре не ена и две банки, а много повече.Според мен ако имат акъл банките, държавата и де що се има за капиталист, редно е да се приеме закона за неплатежоспособността на физическите лица, след което!!!, да се излеят на пазара ипотекираните имоти.Да, банките ще калкулират загуби, ама ще оцелеят. Другото е да се постави в риск цялата държава заради лакомията на Хръцпръцмуцпуцмяновците ...2016 ще бъде мноооого интересна.И пак го казвам, влагайте парите си в банки, които са дъщерни дружества на такива от Еврозоната. За другите, за другите ще разберете, ама късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
888
преди 8 години
Защо се чудите, ние сме страната на заложните къщи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
даже в Русия вече има от близо месец. От целият цивилизован свят - само в България няма. А няма, щото знаят каква я надробиха и, че всичко живо отдавна дефакто е фалирало... Десетки пъти съм писал в тоя форум, че - не може да искаш и да очакваш нещо, дето го няма и няма и да го има!тоя закон, дето го мислят, отново акцента е върху кредитоискателят - той да бил преценявал?! Алоу... кой трябва да преценява ? Кредитоискателят като "прецени" и подпише договора, а после се окаже, че "преценката" му е грешна и пукната стотинка няма да може да върне - кой ше е виновен, че баМката няма да може да изкара и 1 лев печалба?Мога да кажа, че кредит, поискан под въздействието на рекламно облъчване е едно 80% - лош кредит! Огромна част от сегашните лоши кредит са (аз ги наричам) - "рекламни кредити", поискани под въздействието на реклама, а не възникнала неотложна жизнена нужда от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
antonio1234
преди 8 години
А закон за фалит на физ. лица кога?!?! *** работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още