IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Зукърбърг проправя нови пътеки в света на филантропията

Той е добър пример за новото поколение филантропи, смята Уорън Бъфет

13:09 | 02.12.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Решението на Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан да дарят 99% от акциите си във Facebook на нова благотворителна инициатива постави Зукърбърг в отбора на милиардерите, които даряват по-голяма част от богатството си. В този списък попадат имена като Уорън Бъфет и Бил Гейтс. Основната разлика обаче се крие във факта, че създателят на най-голямата социална мрежа в света прави това на далеч по-ранна възраст, в началото на 30-те си години, пише Bloomberg. Фондация Бил и Мелинда Гейтс беше създадена през 2000 г., в която съоснователят на Microsoft, навърши 45 години.

 

Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 1 декември 2015 г.

Различна аудитория

Въпреки че Зукърбърг фиксира размера на дарението си чрез акциите си във Facebook, стойността на дарението може да нарасне. Акциите на компанията поскъпнаха със 180% от пазарния си дебют през 2012 г., а 90 на сто от анализаторите смятат, че те ще поскъпват още. Същевременно ситуацията може да поеме в обратната посока.

Необичайно е един изпълнителен директор да предприеме толкова голям филантропски ход в момент, в който е толкова млад. Бъфет, председателят и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, който е дал почти цялото си богатство за благотворителност, открои Зукърбърг като някой, който може да послужи за пример на новото поколение филантропи.

"Той има аудитория, която е абсолютно различна от тази, която имам аз“, коментира миналата година по време на конференция в Лас Вегас 85-годишният Бъфет. Съоснователят на Facebook се включи в инициативата Giving Pledge, създадена от Бъфет, Бил и Мелинда Гейтс. Идеята ѝ беше милиардери да дадат съгласието си да дарят по-голяма част от състоянието си за благотворителност.

Бъфет, чието нетно богатство възлиза на 64,2 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index., реши да даде по-голямата част от акциите си в Berkshire на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, когато беше на 75-годишна възраст. Това се случи след смъртта на съпругата му през 2004 г.

Преди да се отдаде на филантропията, Гейтс избра да се фокусира върху компанията си, а не върху благотворителни дейности. Той се насочи към филантропията чак след смъртта на майка си Мери Гейтс в средата на 90-те години. В момента фондацията му има 41,3 млрд. долара и е дарила повече от 34 млрд. долара. Гейтс основа организацията през 2000 г.

"От името на бъдещите поколения, аз им благодаря“, заяви Бъфет, обръщайки се към Зукърбърг и Чан.

Има нещо общо в благотворителните усилия на Бъфет, Гейтс и Зукърбърг – те намаляват данъчните си разходи, тъй като даренията са освободени от данъци.

Резултати

Зукърбърг не е нов в света на благотворителността. През последните няколко години той е дарявал средства на няколко инициативи, свързани с образованието и здравето. Новата им инициатива ще бъде дружество с ограничена отговорност, контролирано от Марк и Присила, обяви двойката.

Днес 99% от дела на Зукърбърг във Facebook се равняват на 45 млрд. долара. Ако всичко това бъде дарено наведнъж, ще бъде достатъчно за създаването на най-голямата американска фондация, сочат данни на Foundation Center. Решението превръща Зукърбърг и Чан в част от вековната традицията на американските филантропи, от времето на Андрю Карнеги и Джон Рокфелер, чиито фондации все още са сред най-големите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 10
d333
преди 8 години
Ха-ха... личат си платените Н П О-та. Тоя си ги е дарил на фондацията на жена си, че да спести данъци, те филантропия сънуват.Еврейче показва практичеки урок по спестяване на данъци. А, че е подставено еврейче е една друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Нашите олигарси паразитират обществото, докато хората които са постигнали богатството си благодарение на своя интелект и много труд служат на него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Браво и на двамата за коментарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
MZ/X
преди 8 години
Обнадеждаващо е, че все повече мултимилиардери разбират, че е много по добре да дариш милиардите от колкото да ги оставиш на наследниците и да им убиеш всякаква мотивация в живота.Кога ли това мислене ще достигне и до нашия регион?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Способните богати хора са така. Дължат богатството си и положението си в обществото на УМЕНИЯТА и СПОСОБНОСТИТЕ си. Не е като у нас да го дължат на слугинажа към властимеющите , чрез който се докопват до някой друг грант, европейски фонд бюджета на държавата или просто крадейки съгражданите си и делейки парсата с някой от съдебната система.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още