IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водят се преговори с още пет компании за изграждане на бази в зоната в Божурище

Очаква се разкриването на 1 265 нови работни места от инвеститорите, привлечени от Националната компания "Индустриални зони"

13:43 | 22.01.16 г. 1
Водят се преговори с още пет компании за изграждане на бази в зоната в Божурище

Водят се преговори с още пет компании, които да изградят производства в икономическата зона край Божурище на Националната компания “Индустриални зони”. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Лява България Драгомир Стойнев.

За миналата година ръководството на компанията е успяло да привлече 3 сертифицирани инвестиции в зоната, като един инвеститор е получил удостоверение клас А, а двама – клас Б, отчете Лукарски. Общият брой на проектите в зоната, привлечени през 2015 г., са пет, с което всички проекти, реализирани там, стават общо 10, допълни той.

Той подчерта, че предстои подписването и на още договори в зоната, като оцени общия обем на очакваните инвестиции на 250 млн. лева без цената на земята.

Лукарски каза, че е увеличен и капиталът на националната компания с апортна вноска държавни имоти за развитие на икономическата зона Божурище. Става въпрос за 193 хил. дка в землището на с. Гурмазово и още 123 дка - във Волуяк.

Анализира се възможност за разгръщане на дейността на компанията в Бургас, Пазарджик и Стара Загора, каза още министърът.

Той оцени като много добро развитието на свободната зона в Русе, от която постъпват дивиденти и средствата се използват за допълнителни инвестиции в инфраструктура. Търсят се и държавни имоти за разгръщане на свободната зона във Видин, допълни Лукарски.

Като цяло националната компания е привлякла 12 сертифицирани проекта през 2015 г., като един е приоритетен. Общите инвестиции са в размер на 189 млн. лева и се очаква разкриването на 1 265 нови работни места, отчете Божидар Лукарски. Седем от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги, а два са в райони с висока безработица, допълни той.

Драгомир Стойнев разкритикува Лукарски за уволнението на изпълнителния директор на Националната компания “Индустриални зони” – Атанас Ненов, и го определи като политически реваншизъм, защото Ненов е назначен е по времето на БСП.

Лукарски отговори, че има добро мнение за качествата му, но изтъкна като причина за уволнението му преговорите с мебелната верига Jysk. Той изтъкна, че разговорите са били тежки, а Ненов не се е включил по най-добрия начин и е имало разминавания с останалите членове на Съвета на директорите на компанията. “Съветът на директорите е един отбор и ако един от членовете не се разбира с останалите – нормално е да си отиде”, коментира той.

Лукарски допълни, че сегашният изпълнителен директор – Стефан Стайков, е бил съветник по време на управлението на БСП. Според министъра той има по-добър бекграунд и автобиография, говори повече езици и познава по-добре инвестиционния климат, защото има богат опит в различни компании в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Isumu
преди 8 години
Тоя Лукавски е като министър на икономиката на Божурище. Трябва да го направят почетен гражданин на населеното място! Абе направо орден "Витоша" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още