IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци искат да се увеличи съфинансирането по Програмата за селските райони

АЗПБ е изпратила списък с предложения на агроминистерството

13:35 | 25.02.16 г. 1
Земеделци искат да се увеличи съфинансирането по Програмата за селските райони

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) настоява да бъде увеличено националното съфинансиране по две подмерки от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020. Това и други предложения са изпратени от организацията в  отворено писмо до агроминистерството.

Организацията настоява  да бъде увеличено националното съфинансиране по подмерките  4.1 за инвестиции в земеделските стопанства и 4.2 за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти от ПРСР. Целта е да бъде усвоена инвестиционната енергия на фермерите у нас.

Ако това се случи, ще бъдат открити нови работни места точно там, където са най-необходими – в селските райони, ще намалее темпът на обезлюдяване на селата, ще се увеличи добавената стойност за икономиката. Не на последно място повечето инвестиционни проекти ще доведат до повишаване на износа и намаляване на вноса на земеделски суровини и преработена продукция, пише  асоциацията. 

По-голямо национално съфинансиране според АЗПБ не би следвало да утежни  бюджета, тъй като допълнителните средства ще се разходват в периода 2017-2019 г.

По подмярка 4.1, по която беше регистриран рекорден интерес от страна на земеделските стопани през 2015 г., Асоциацията предлага през настоящата година да има два приема – един през март-април и втори, когато бъдат определени допустимите инвестиции за напояване, за което се чака одобрение от Брюксел.

Ако процесът по определянето и съгласуването с ЕК на допустимите инвестиции за напояване се забави, Асоциацията   предлага да се запази бюджет за следващ прием през 2017 г.

Организацията продължава да стои зад искането си за увеличаване на точките на приоритетните сектори по подмярка 4.1. „Предлагаме да се въведат стимули за инвестиции с дългосрочна устойчивост, например строителство на ферми и оранжерии или модернизирането на вече съществуващи“, казва Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на асоциацията.

По повод обявеното намерение през 2015 г. да бъдат предоставени почти целите остатъчни бюджети по подмерки 4.1 и 4.2 и идеята за унифициране критерия и приоритета за биопроизводство в 4.1 като в 4.2, АЗПБ смята, че така ще бъдат дискриминирани и ощетени фермерите, които са в „преход“ и предстои да получат биосертификат през 2017/2018, когато бюджетът по 4.1 е вече договорен.

Асоциацията предлага още приемът по подмярката за преработка 4.2 да се изтегли по-рано през 2016 г., както и по-ранен прием по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производителите“, с цел да се даде по-дълъг срок за кандидатстване.

Организацията подкрепя идеята на ДФЗ и МЗХ за преразглеждане на приоритетните за програмата основни култури и животни, за да бъдат прекъснати порочните практики, довели до бум на проекти с пъдпъдъци, зайци, калифорнийски червеи. Организацията апелира да бъде създаден документ, насочен срещу изкуствено създаване на условия по ПРСР 2014-2020.

Предложение на асоциацията е и да бъде съставен и публично представен списък с консултанти, изготвящи „измислени“ проекти, както и ДФЗ да не признава разходите им, а на бенефициент с подобен проект да му се отнема правото да кандидатства до края на настоящия програмен период.

Сред предложенията за директните плащания са стартиране на дебат за автоматична пререгистрация на земеделските стопани по Наредба 3 и активна работа в посока създаване на единния фермерски регистър.

Във връзка с информацията за подготвян от МЗХ за поземлен кодекс АЗПБ предлага възможно по-скоро да бъде сформирана работна група, така че проектът да не стане достояние на сектора едва след създаването му, когато ще се бърза с приемането му.

Предложенията, които са пратени на министър Десислава Танева, зам.-министър Васил Грудев и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, са резултат от дебатите по време на Четвъртата национална среща на земеделските производители в България, организирана от асоциацията. Събитието събра повече от 500 земеделци, фирми от селскостопанския сектор и представители на властта в курорта „Златни пясъци“ в периода 10-12 февруари 2016 г.

Писмото е подписано от  Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ, и Ивайло Тодоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
tnm
преди 8 години
Милите те ...:)Понеже от ЕС ни отрязаха с 20%, дай сега да увеличим бюджета на ПРСР с национално съфинасиране. Всъщност, няма лошо. Ама такава промяна се съгласува в Брюксел, а те там са такива едни бързи - отиде до края на 2016 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още