IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг е световният лидер по най-високи наеми на първокласните офиси

Пекин и Шанхай изпреварват установени пазари в Азия заради бързото развитие на пазарите

10:55 | 26.02.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Хонконг е световният лидер по най-високи наеми на първокласните офиси

Офисите в централния район на Хонконг са най-скъпите в света, сочат данни на консултантската компания JLL.

В първия си доклад Premium Office Rent Tracker, който сравнява 24 от водещите пазари в света, компанията посочва, че годишният наем на кв.м офис площ в центъра на Хонконг възлиза на над 2 800 долара годишно.

Второто място е за Уест Енд в Лондон с близо 2 600 долара годишно. Третата позиция е за финансовия район на Пекин с малко над 2 100 долара годишно, четвърти е Ню Йорк с почти 1 840 долара, а пети – Шанхай с над 1 460 долара.

Топ 10 на най-скъпите пазари на офиси в света се допълва от Токио, Сан Франциско, Москва, Делхи и Дубай.

От европейските градове в топ 20 попадат само Париж и Франкфурт – на съответно 14-то и 17-то място. Мадрид и Амстердам са 23-ти и 24-ти в класацията. 

Компанията изследва всички ключови елементи от разходите на наемателите – нетния ефективен наем, таксите за допълнителни услуги и имотните данъци. Данните сочат, че допълнителните разходи извън ефективния наем са най-високи в Лондон. Сравнително по-високи са и допълнителните разходи в Ню Йорк, Москва, Лос Анджелис и Торонто в сравнение с останалите водещи пазари на офиси в света.

В доклада се посочва, че високите цени в топ три на най-скъпите пазари на офиси в света се подхранват от недостига на качествени площи и силното търсене. Делът на празните офиси в централен Хонконг например е вече само 1,2%. В Уест Енд той достига 2,6%, а в Ню Йорк – малко над 6%.

Сред пазарите с най-нисък свободен дял на качествените офиси се нареждат още Марунучи в Токио – 2,2%, Сингапур – 2,8%, и Пудун в Шанхай – 4%.

Експертите подчертават, че се засилва конкуренцията на пазарите на офиси в развиващите се икономики. Пекин и Шанхай например вече са много близо до достигане на зрялост на пазара на офиси. Градовете демонстрират впечатляваща способност да абсорбират високи нива от допълнителни офис пространства, като тенденцията се подкрепя от бързите темпове, с които се създават нови компании. Това е и причината наемните равнища в Пекин и Шанхай вече да са по-високи в сравнение с тези на установени пазари от Азия, като Токио и Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Ами: Хонконг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още