IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илияна Йотова: След Румъния сме по злоупотреби с евросредства в ЕС

Евродепутатът пожела държавата да има по-голямо участие в икономиката, за да се намали бедността в България

14:10 | 04.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Илияна Йотова: След Румъния сме по злоупотреби с евросредства в ЕС

На второ място сме по злоупотреби с евросредства в Европейския съюз (ЕС) - след Румъния. Това заяви евродепутатът от левицата Илияна Йотова в ефира на БНТ, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тя сподели данни, според които за 2015 г. случаите на злоупотреби с тези средства са 19. Йотова обясни, че има само две злоупотреби по програма САПАРД, а останалите са по други оперативни програми.

„По тях обаче ОЛАФ може да дава само препоръки по разследването затова ние искаме тази институция да има и главен прокурор в ЕС, за да има повече правомощия“, каза тя.

Евродепутатът от левицата коментира и проблемът с бежанците, като заяви, че еврокомисията прави козметични предложения в тази връзка.

„Текстът, който задължаваше бежанците да останат в държавата, която ги е приела, обаче остава“, заяви тя и допълни, че не е ясна позицията на българското правителството и за отпадането на визите за турски граждани.

По отношение на вътрешната сигурност Илияна Йотова бе категорична, че ГЕРБ продължават да правят компромиси за вътрешния министър Румяна Бъчварова и вицепремиера Меглена Кунева.

Членът на ИБ на БСП изрази надежда, че законът, засягащ МВР, ще се промени, защото чрез него не се мотивират полицаите, които работят в една доста опасна ситуация, в която се намира и България, и Европа, и света.

Тя пожела държавата да има по-голямо участие в икономиката, за да се намали бедността в България.

„Целта на БСП е тази над 50% бедност и ужасяващата мизерия в България да бъде намалена възможно най-бързо“, каза тя.

Като важна стъпка за реализиране на тази цел Йотова посочи желанието на БСП да започне разговори с другите парламентарно представени партии, които не са в управлението, за съвместни опозиционни действия, като обясни, че левицата има конкретни предложения за обсъждане.

„Предлагаме свои законодателни предложения - искаме повече държава в икономиката. Фокусираме се също върху въпроса как ще се пазят интересите на земеделските производители“, обясни тя.

Според нея в течение на разговорите ще си проличи доколко въпросните сили, които не са в управлението, са опозиционни.

По повод кандидатурата на БСП за президент Йотова каза, че левицата ще направи вътрешнопартиен референдум, за да се допита до хората в партията.

„До края на месец юни ще анализираме резултатите от допитването и ще преценим как ще изглежда кандидат-президентската ни двойка“, заяви евродепутатът.

Йотова каза още, че БСП ще води разговори по темата с левите партии в политическото пространство.

Същевременно на днешното заседание на Националния съвет председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че според нея президентът трябва да отстоява националния интерес и да работи в полза на всички българи.

Бюлетината за вътрешнопартийното допитване е в две части - по какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент през 2016 г. и с кои партии е допустимо БСП да преговаря за издигането на общи кандидати за президент и вицепрезидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Благой
преди 7 години
Червена ***! Всички сте за да гниете по затворите! За друго не ставате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 7 години
реално България е на ПЪРВО МЕСТО ПО ЗЛАУПОТРЕБИ С ЕВРОПАРИ!ДА ТИ КАЖЕМ ЩО? Ако например, у Румъниа има 500 проекта злоупетребени - ше разкрият 500, ше ги вкарат в затвора и край. Да кажем в същото време в България има само 100 проекта със злоупотреби. Ше разкрият 0, а кукловодите на 100-те ше кандидатстват за нови европари. хем с опит и предимство. Зле си Йотова, евронещоситам.......поне трай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Дааа, но по РАЗКРИВАЕМОСТ СТЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО, ТО И НЯМА КАК ЧЕРВЕНИТЕ ФАМИЛИИ ОТ СЕЛО ОТДАВНА СА Привелигировани, УЖАС... НЕКАДЪРНИЦИ БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ, БЕЗ НИЩО КРАДАТ ПИНДО СРЕДСТВА И ПАРИ .. КАК Е ???? ПУТИН ПРОБИВА С БАНДИТИЗМА СИ НАВСЯКЪДЕ, НАЛИ БСП И ЙОТОВА !!!???? МАКС?? хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Макс
преди 7 години
Ей пак на второ място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още