IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли и бащите да бъдат защитени от уволнение?

Според работодатели е необходим комплекс от мерки за стимулирането на раждаемостта у нас, а не ирационални идеи

12:51 | 07.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разнопосочни са позициите на бизнеса, експертите и родителите по предложението и бащите на малки деца да бъдат защитени от уволнение по аналогия на правото на майките. Това стана ясно от коментарите за bTV на Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, бившия социален министър Христина Христова и Светослав Стефанов от Съюза на бащите в България.

От левицата предлагат бащите на малки деца до тригодишна възраст да имат същите привилегии като майките и да бъдат защитени от уволнение.

Бившият социален министър Христина Христова посочи, че е необходим комплекс от мерки за стимулирането на раждаемостта у нас, без те да са концентрирани единствено в полето на трудовите отношения. Според  Христова предложението на БСП не трябва да се приема еднозначно, тъй като е възможно да има баща, който не си изпълнява адекватно трудовите задължения, а работодателят ще е в невъзможност да го освободи.

Ролята на държавата е в активната семейна политика и политиката за младите хора, каза Христова. Според нея трябва да се работи за професионално обучение, квалификация, така че лицето да не губи лесно работата си и бързо да се преквалифицира при необходимост.

Според Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, предложението на БСП иска да реши един много сериозен проблем – демографският, но по думите му „с негодни средства”. Според последната статистика има 40% загуба на работни места през последните 25 години, както и 30% загуба на населението, напомни той. За него решението трябва да е „по целия фронт на проблема”.

Държавата трябва да стои зад семейството, но решенията не са само през Кодекса на труда. Нужна е инициатива в други посоки, каза Бранков. По думите му сигурността за семейството минава през сигурността на работодателя. Той акцентира върху нуждата от гъвкаво трудово законодателство, а не в „ирационални предложения”.

„Младите хора трябва да имат сигурност, днес те се притесняват дори да имат и първо дете”, каза Светослав Стефанов от Съюза на бащите в България. „Родителите изнемогват. Нека мислим за семейството като едно цяло, а не дали има дискриминация между майките и бащите”, призова Стефанов.

Социалният министър Зорница Русинова коментира преди няколко дни, че в социалната политика не би трябвало да има разделение между бащи и майки, а да говорим за родители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"Ролята на държавата е в активната семейна политика и политиката за младите хора, каза Христова. Според нея трябва да се работи за професионално обучение, квалификация, така че лицето да не губи лесно работата си и бързо да се преквалифицира при необходимост."==="...да не губи лесно работата си..."===Бла бла бла! :)) ха ха Тия хора наистина са ***! Леле какви празни приказки. :))) Тези които стоят зад тази жена са наистина много алчни! Колкото по неук е един човек толкова по алчен! Е......да видим какво ще спечелят ако продължават в този дух
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още