IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Злоупотребата с вътрешна информация ще се наказва с до 4 години затвор

Разпространяването на подвеждаща информация за пазарите чрез медии също ще бъде санкционирано с лишаване от свобода

12:00 | 07.07.16 г. 3
Злоупотребата с вътрешна информация ще се наказва с до 4 години затвор

Прякото или косвеното придобиване на финансови инструменти на базата на противозаконно използване на вътрешна информация ще се наказва с до 4 години лишаване от свобода. Това е предвидено в проекта за промяна в Наказателния кодекс, публикуван за обществено обсъждане.

Авторите на текстовете от правосъдното министерство посочват, че целта е имплементирането на няколко европейски директиви, сред които за защита на еврото, на информационните системи и пазарната злоупотреба.

С промяната наказателна отговорност за неправомерна употреба на вътрешна информация ще носят членове на администрацията, управителния и надзорния орган на емитента, участниците на пазара на квоти за емисии, имащите дялово участие в капитала на емитентите или достъп до информацията на базата на професионалните или служебните си задължения.

Наказанието от до четири години затвор ще бъде налагано и за придобилите или разпоредилите се с финансови инструменти, пряко или косвено, на базата на неправомерно използвана вътрешна информация.

Злоупотребата с пазарна информация ще води до лишаване от свобода и ако на базата на тези данни бъдат променени решения за емисии на пазара, става ясно още от проекта.

Авторите са предвидили до две години лишаване от свобода за играчи, които на базата на вътрешна информация, склоняват други за определени действия на пазара. Наказанието ще бъде налагано и за знаещия, че е склонен въз основа на вътрешна информация да подаде или измени нареждане за финансов инструмент и от това са постъпили „немаловажни вредни последици“.

Проектът предвижда и по-големи наказания, ако нарушението е в големи размери – лишаване от свобода за от 3 до 6 години, както и глоба от 1 хил. лева до 10 хил. лева, а съдът може да наложи и конфискация на до половината от имуществото на дееца.

Незаконното разкриване на вътрешна информация също подлежи на наказание – до две години лишаване от свобода. За да бъде наложена санкцията, трябва да са настъпили немаловажни вредни последици, предлагат още от Министерството на правосъдието.

Разпространяването на подвеждаща информация за пазарите в медиите или чрез други канали също ще бъде наказвано – с до 4 години затвор и глоба от 3 хил. лева до 5 хил. лева. Когато причинената вреда е в големи размери – наказанието се увеличава – от 2 до 5 години.

Манипулацията при изчисляване на бенчмарк ще бъде санкционирана с лишаване от свобода между една и четири години, предвиждат още промените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
kamikatze
преди 7 години
Медиите? Защо медиите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
kamikatze
преди 7 години
Медиите? Защо медиите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Мчи то туй с подвеждащата информация в медиите как си го представят? Те няма да останат журналисти на свобода, ако всеки който е повярвал на тяхна информация и е загубил пари тръгне да ги съди :]Бе то ний сме ясни, ама напишете как е там Хиларито в най-демократичната държава, дето сумати вътрешна информация изнесе, какво ще е нейното наказание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още