IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властите в Турция подгониха десетки фирми заради връзки с Гюлен

В момента се претърсват офисите на 44 фирми в Истанбул, има и акция в едно от съдилищата в азиатската част на града

12:21 | 16.08.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турските власти издирват десетки хиляди, заподозрени за някакви връзки с опита за преврат и духовника в изгнание Фетуллах Гюлен. На снимката: президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Турските власти издирват десетки хиляди, заподозрени за някакви връзки с опита за преврат и духовника в изгнание Фетуллах Гюлен. На снимката: президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: архив, Ройтерс

Турската полиция е провела едновременна акция в офисите на 44 фирми в Истанбул заради обвинения за връзки с проповедника в изгнание Фетуллах Гюлен – основен опозиционер на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Ройтерс.

Властите в Анкара са издали и 120 заповеди за задържане на изпълнителни директори на фирми заради неуспешния опит за преврат от средата на миналия месец, допълва информационната агенция.

Турските власти посочват, че въпросните фирми са финансирали движението на Гюлен, който пък е обвинен за главен организатор на опита за преврат. Според турската държавна информационна агенция в момента продължават претърсванията на офиси на фирми в два квартала в европейската част на Истанбул, включително и на цяла сграда, която принадлежи на голяма холдингова компания.

Акция има и в азиатската част на града. Претърсва се основната сграда на местния съд, като е издадена заповед за задържането на 83-ма души от съдебния персонал.

След потушаването на опита за преврат турските власти задържаха над 35 хил. души – военни, държавни служители, преподаватели, служители в правосъдната система, в медиите и други. От тях 17 хил. са с мерки за постоянно задържане. Отделно се издирват десетки хиляди, заподозрени за участие или някакво отношение към преврата, припомня информационната агенция.

Ердоган обвини още през миналия месец Гюлен за преврата. Според президента на Турция проповедникът поддържа мрежа от училища, фирми, медии и благотворителни организации, за които Ердоган вече издаде заповед за закриването им. Според Ердоган Гюлен е създал „паралелна структура“, която е имала за цел да „превземе държавата“.

Още преди опита за преврат властите в Турция затвориха ислямската банка Bank Asya и няколко медийни компании и задържаха бизнесмени по обвинения, че финансират движението на Гюлен.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Новия хтлер е от другата страна на локвата и предстои да я изберат за президент. Е те тогава ще видиш как се завладява света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
toto
преди 7 години
Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
toto
преди 7 години
Според мен вече е ясно и на децата, че Ердоган е новият хтилер...!! Аналогиите са много и очевидни! (даже мустачките са почти същите!). Света вече има много по-голям проблем от ИДЛ! Ердо След като смаже опозицията, ще тръгне да завладява свта и тогава ще чудим какво да правим! На змията главата трябва да се отсече докато е малка!! САЩ се опитаха, но един и същи номер не минава 5 пъти ... :) Освен това България е на пътя към Европа и рискуваме да бъдем прегазени за часове!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още