IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС трябва да действа като едно цяло, за да реши мигрантската криза, каза Борисов

Въпросът с мигрантите бе обсъден на работна вечеря на министър-председателите на България, Унгария и Сърбия

22:42 | 13.09.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Пресслужба на Министерски съвет </em></p>

Снимка: Пресслужба на Министерски съвет

Кризата с мигрантите е проблем не само на Европейския съюз и на неговите държави-членки, макар че в Европа той се усеща най-силно, и универсалното решение не може да бъде взето от Брюксел. Брюксел обаче може да съдейства за сближаване на позициите и за консолидиране на усилията на страните в Европа за намиране на изход, който да отговаря на очакванията на европейците.

Това обсъдиха на среща и работна вечеря днес министър-председателите на България, Унгария и Сърбия Бойко Борисов, Виктор Орбан и Александър Вучич. Орбан и Вучич са на посещение в страната ни за обмяна на мнения преди срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС в Братислава, на която темата за изход от мигрантската криза ще бъде сред основните в дискусиите. Утре унгарският премиер ще има възможност да се запознае лично с мерките по охрана на българските сухопътна и морска граници, които са и външни граници за ЕС.

Премиерът Борисов подчерта, че без съвместните усилия на всички държави в ЕС няма да се намери общо и устойчиво решение на проблема. Той акцентира необходимостта от това ЕС да действа като едно цяло и призова за търсене на общо европейско решение за справяне с мигрантския поток. Българският министър-председател посочи, че страната ни ще приеме подкрепа за опазване на границата, но подчерта и ролята на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток към Европа.

Борисов запозна двамата премиери  с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите. „България носи голямата  отговорност като външна граница на ЕС с Турция. Изправени сме пред историческо предизвикателство за сигурността на Европа и трябва да търсим единна позиция за една нова миграционна политика с дългосрочна перспектива, както и адекватни мерки за собствената ни защита. Ние издигаме защитни съоръжения, за да имаме въобще някакъв шанс да опазваме европейската граница, за която сме отговорни ”, посочи Борисов.

Премиерът отбеляза също добрите резултати от двустранното сътрудничество за спиране на нелегалните мигранти. Той даде пример с активните отношения между българските и турските власти за ограничаване на мигрантския натиск върху страната ни, както и взаимопомощта и съвместните действия, които българските органи на реда провеждат с колегите си от Сърбия, Република Македония и Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
mvr0306
преди 7 години
Ясно е и на децата че общоевропейско решение не може да има - всяка държава си гони своя интерес! Какво общо има Дания или Финландия с бежанците в Бг? Толкова ли е сложно да се направи една бетонна стена както направи Израел и проблема ще изчезне и без всякакви "общоевропейски" рещения. Все пак и границата не е толкова дълга, нито пък е в някаква високопланинска област. Толкова ли никой не се сеща или май наистина конспиративните теории че сме определени за подарък на Турция са истина???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
emilioner
преди 7 години
Без основен федерален закон,които да не може да бъде престъпван от местното законадателство нищо не става.Който се интересува да прочете Федералистът, книга с есета написана от един от бащите на САЩ Мадисън четвърти президент на по горните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Колкото по-често се повтаря тая мантра за единство в Евросъюза , толкова по фалшиво звучи. Какво единство , като откъдето и да се погледне , било енергетика , било политика , било селско стопанство , навсякъде сме равни а някои са по-равни. Та Борисов е време да обясни на народа че на България е възложена отговорната длъжност "Гранична охрана и бежански лагери"Нещо се бави на фрау Меркел извинението към ЕС и съответно към бежанците , заради " Refugees welcome !"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
Според мен точно обратното е вярно, кризата може да бъде решена само ако всяка страна вземе контрола върху имиграцията в свои ръце и откаже да се подчинява на нарежданията на брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още