IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Съвместни действия в отбраната и миграцията в ЕС са от ключово значение

Коментарите на Драги идват три дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава, където ще се обсъжда бъдещето пред съюза

16:14 | 13.09.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марио Драги. <em>Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Архив Ройтерс

От ключово значение е европейските лидери да предприемат съвместни действия в сферата на отбраната и миграцията, ако искат да си върнат подкрепата на гражданите на Европейския съюз (ЕС). Това заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от Bloomberg.

“Има много сфери, където Европа няма нужда да се намесва”, каза Драги в реч в Тренто, Италия. „Има обаче и важни сфери, където това е нужно и където европейските инициативи са не само легитимни, но дори от ключово значение. Днес те включват миграцията, сигурността и отбраната“, допълни той.

Коментарите на Драги идват три дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава, където ще се обсъжда бъдещето пред Съюза, разтърсен от високата младежка безработица, наплива от страна на търсещи убежище, възхода на популистките движения и решението на Великобритания да напусне общността.

В сряда се очаква речта на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза и по всяка вероятност той ще говори за политиките в различни сфери – от отбраната до инвестициите.

Bloomberg посочва, че Марио Драги е изиграл решаваща роля за целостта на еврозоната. Стратегиите му осигуриха време, докато националните правителства опитваха да постигнат договорка за действия. По време на този процес той беше неколкократно обвиняван, че превишава мандата си, който предполага фокус върху ценовата стабилност.

През последните месеци Драги засили призивите си към националните правителства да проведат структурни реформи. По думите му неразрешените вътрешни разделения, като например провала в завършването на икономическия и паричен съюз, представляват истинска опасност за Европа.

„Не можем да си позволим такъв провал. Трябва да намерим сила и мъдрост да изгладим различнията и да продължим напред заедно“, казва президентът на ЕЦБ.

„Националният суверенитет в много отношения остава фундаментален аспект от управлението на всяка страна. При предизвикателства, които надхвърлят националните граници, обаче единственият начин да се запази суверенитетът – т.е. да се чуе гласът на гражданите в глобален контекст, е ние европейците да споделим суверенитета в рамките на ЕС“, каза Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
нима ти твърдиш че повечето политици си знаят гьола ? :):):) ае бъди сериозен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
А тук си се объркал нещо, вашия вожд сорос ги прави тези неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
От както вожда ви ШУТИН ЗАВЛАДЯ КРИМ И СЕГА ИЗБИВА ВСЕКИ ДЕН ХОРА В ДОНБАС И ЛУГАНСК!!! И ПЛАЩА НА "ЕМИГРАНТИ" ДА ПРИСТИГАТ, КЪДЕТО СИ ПОИСКА !!!! И ТЪРСИ РАЗРУХА И АНАРХИЯ И ИСКА ДА РАЗТУРИ ЗАПАДА И РАЗВИТИЕТО МУ, НО НИКОЙ ДО СЕГА НЕ БЕШЕ МУ ОБРЪЩАЛ ВНИМАНИЕ !!????? хахах КОЛКО ЛОГИЧНО ЗВУЧИ НАЛИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
От кога централен банкер почна да разбира от отбрана и военно дело?? Това е все едно комунист да дава лекции по пазарна икономика. Всяка жаба да си знае гьола...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още