IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ не е обсъждала разширение на програмата за стимули

Планът за количествени облекчения ще продължи до края на март 2017 г. или по-дълго, ако е необходимо

17:27 | 08.09.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка търси варианти, за да гарантира, че може да продължи с безпрецедентната си програма за стимули в еврозоната на фона на инфлацията, която е далеч под целта от 2%. Това заяви председателят на централната банка на еврозоната Марио Драги, цитиран от агенция Ройтерс.

Драги посочи, че по време на заседанието не се е обсъждало евентуално разширение на програмата за изкупуване на активи на стойност 80 млрд. евро месечно. За пореден път той посочи, че програмата ще продължи до края на март 2017 г. или по-дълго, ако е необходимо.

„Управителният съвет е разпоредил на съответните комисии да оценят вариантите за гарантиране на гладко протичане на нашата програма за изкупуване на активи“, каза Драги, след като ЕЦБ обяви, че оставя лихвите и плана за стимули без промяна.

По време на днешното си заседание банката остави основните си лихвени проценти без промяна. 

ЕЦБ промени съвсем леко макроикономическите си прогнози в различни посоки. 

Въпреки фактора Brexit очакванията за ръста на БВП в еврозоната са ревизирани нагоре от 1,6% до 1,7% за тази година. Очакванията за 2017 г. обаче са понижени - от 1,7 до 1,6% за ръста на икономиката във валутния съюз.

По отношение на инфлацията ЕЦБ очаква увеличението на потребителските цени през тази година да е 0,2%, през 2017 г. - 1,2%, а през 2018 г. - 1,6 на сто.

Според Драги засега не са необходими някакви действия, за да се реагира на тези променени прогнози. „Виждаме, че паричната ни политика е ефективна“, каза Драги.

Той за пореден път подчерта необходимостта от структурни реформи от страна на правителствата. По думите му те трябва да се ускорят значително, за да се повиши производителността на труда, да се подобри бизнес средата, както и инфраструктурата. „Фискалните политики също трябва да подкрепят икономическото възстановяване“, каза той.

„Не бива да има съмнение за желанието, капацитета или способността на банката да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо“, посочи Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 7 години
Специалист и ти почваш като туриста . Преди няколко дена май имаше нещо бля бля бля за трудовия пазар в САЩ и обръщането на тренда пък то какво стана :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Така ще бъде докато Путин спре петрола и газта напълно за известно време. Той ходи да се договаря за замръзяване с другите производители, защото още не се е досетил че само от него зависи - спира ги за две седмици и цените им ще полудеят - ще излетят вертикално. ЕЦБ няма да може да държи ниски лихви, дори може би ще предложи и 100% лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
ЕЦБ не е обсъждала ..... Че то това подлежи ли на обсъждане? Ми много ясно, че "стимули" ще има. Щом в играта се е включила дори Гърция .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 7 години
разпадане на ЕЗ означава девалвиране на собствени валути и още по-силно евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Лихвата в еврозоната никога повече няма да бъде увеличена докато еврото съществува, единствената възможна посока за нея е надолу. Имайки в предвид слабата немска икономика и очертаващата се криза със затъналите германски банки очаквайте, че печатането на пари от ЕЦБ няма да спре скоро или по-точно няма да спре никога и еврозоната или ще се превърне в двойник на Япония или ще се разпадне. Аз залагам на второто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
В толкова реактивна среда, НЕсвалянето на лихва си е направо вдигане, на фона на останалите банки. Пазара реагира съответно :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още