IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остави основните си лихви и програмата за стимули без промяна

Решението на банката е сигнал, че икономистите във Франкфурт не виждат непосредствена опасност за възстановяването в еврозоната, посочва Bloomberg

15:57 | 08.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги: <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Марио Драги: Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави ключовите си лихвени проценти без промяна след заседанието си в четвъртък.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, а този по пределното кредитно улеснение е 0,25%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на -0,40%.

Решението на банката е сигнал, че икономистите във Франкфурт не виждат непосредствена опасност за възстановяването в еврозоната, включително и от решението на мнозинството британци страната да напусне Европейския съюз, посочва Bloomberg. 

„Управителният съвет продължава да очаква основните лихвени проценти да останат на актуалните или по-ниски нива продължителен период от време, както и след приключването на програмата за количествени облекчения“, пише в изявлението на банката.

Според Bloomberg сега фокусът на инвеститорите се измества към това дали ЕЦБ ще обяви технически корекции в програмата за стимули и това би било сигнал дали икономистите готвят удължение на плана и след март 2017 г. Повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че до края на годината ще има такива промени, но първо ЕЦБ трябва да реши проблема с наличността на активи, които може да изкупува.

Инвеститорите ще следят пресконференцията на Драги в 15:30 часа българско време, на която той може да даде повече яснота за намеренията на ЕЦБ и прогнозите на институцията за еврозоната.

Към 15:50 часа българско време, когато вече течеше пресконференцията, еврото записва ръст от 0,75% до 1,1319 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още