IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната система в България е на дъното на класация за ефективност

Според Bloomberg страната ни е 46-та от 55 страни, сравнявани по продължителност на живота и здравни разходи на глава от населението и като дял от БВП

18:10 | 29.09.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравната система в България е в долната половина на класация за ефективност, изготвена от Bloomberg. Класацията обхваща 55 държави, като оценява ефективността на здравеопазването в тях според продължителността на живота и разходите за здраве - на глава от населението и като дял от брутния вътрешен продукт (БВП).

Данни, на базата на които е подготвено подреждането, са от 2014 г.

България споделя 46-тото място с Либия, като страната ни е отстъпила с три позиции в сравнение с 2009 г.

В България годишните разходи за здравеопазване на глава от населението се изчисляват на 662 долара, а като дял от БВП те се равняват на 8,44%. Средната продължителност на живота е 75,4 години.

С общ резултат от 38,3 точки страната ни е в компанията на държави като Еквадор, Казахстан, Либия, Беларус и Сърбия.

Класацията показва, че абсолютната стойност на отделяните средства за здравеопазване на глава от населението не определя неговата ефективност. България например изпреварва САЩ в класацията, които са поставени на 50-то място. Разходите за здравеопазване на глава от населението в Америка възлизат на средно 9 403 долара и формират около 17,1% от БВП през 2014 г. Същевременно средната продължителност на живота е 78,9 години.

След САЩ се нареждат Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия на последно място, където разходите за здравни грижи са 893 долара на глава от населението, а средната продължителност на живота е 70,3 години.

Хонконг и Сингапур заемат първите две места и в актуалната класация, и в тази от 2009 г.  Правителствата там играят по-силна роля в регулирането и осигуряването на здравни грижи, като разходите на глава от населението възлизат на съответно 2 012 долара и 2 752 долара, а продължителността на живота е около 83 години.

В топ 5 попадат още Испания, Южна Корея и Япония.

Представянето на няколко държави се е променило значително за периода от 2009 г. до 2014 г. заради повишените здравни разходи в сравнение с бавния темп на нарастване на продължителността на живота. Швеция отстъпва до 27-мо място от 14-то през 2009 г., след като разходите на глава от населението са нараснали с над 50%. Саудитска Арабия пък губи 20 позиции до 38-мо място заради повишението на разходите с близо 80 на сто.

Гърция обаче се изкачва с 9 места до 13-то, след като продължителността на живота там е нараснала с една година, а разходите за здравеопазване на глава от населението са паднали с близо 40% до 1 743 долара. 

При съставянето на класацията 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% имат разходите за здравеопазване като дял от БВП, а 10% – разходите на глава от населението. Използвани са данни на Световната здравна организация, Световната банка, Международния валутен фонд и други. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
на мене не ми треа да гледам любимата Русия къде е аз виждам Китайската Комунистическа Картия къде е и Еврогейсската България също къде е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
shpono
преди 7 години
Китай са доста далеч от комунизма, но виж къде е родината на комунизма вашата любима Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Обамовци и Путинци са след нас, нали към тях смe се запътили има още надоле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
А е тва една от причините хората да се изнасят от България .... а Куба и Китай тъй като са върли комунисти, защо са пред Сашово ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
И без тази класация това го знаем Първата работа на българския лекар е да попита имаш ли направление След това следва дълго писане и оформяне на документите След това броят колко пари са изкарали досега и най накрая питат пациента какво му е И после пак отначало И така докато източат касата и болниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още