IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 13 общини имат общи устройствени планове

Общо 18 от местните администрации изобщо нямат желание да разработват градоустройствени планове, според регионалния министър

21:48 | 07.10.16 г.
<p>
	Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.<em> Снимка: БТА</em></p>

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Снимка: БТА

Въпреки че държавата от няколко години финансира изработването на общи устройствени планове на общините, все още само 13 от местните администрации разполагат с такива. Общо 18 общини изобщо нямат желание да работят по общи устройствени планове.

Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в 11-та Годишна среща на общините, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство.

“Трябва ни пълна мобилизация и се радвам, че темата вече е как да ускорим процеса, за да има порядък в устройственото планиране, а не преодоляването на отпора срещу това да има устройствени планове”, посочи тя.

Регионалният министър каза, че през тази година са подписани 114 споразумения за финансиране изготвянето на общи устройствени планове. През миналата година споразуменията са били 59.

Срокът на споразуменията с всички общини ще бъде удължен до края на следващата година, допълни Павлова. Тя подчерта, че в бюджета за 2017 г. също ще бъде заложено финансиране за подпомагане на общини да подготвят градоустройствените си планове. Планира се то да е в размер на 5 млн. лева.

Представителите на общините коментираха, че рещат затруднения с обхвата и съдържанието на обществените поръчки за избор на изпълнители за изработване на плановете, сроковете на съгласувателните процедури и липсата на достатъчно капацитет.

Лидия Станкова, директор на дирекция „Устройство на територията“ в регионалното министерство, призова проектите да бъдат подлагани на обществени обсъждания. Задължително условие според нея е приемането на проектите да става на последователни етапи, което дава възможност за поетапно изчистване на грешки.

Важен елемент е наличието на оценка за съответствие и за въздействие върху околната среда, коментира тя.

В отговор на въпрос кога ще има национална ГИС система министър Павлова съобщи, че кадастърът вече е обединен. През следващата седмица ще бъде публикувана нова тарифа за таксите, както и ще започне поетапното изчистване на грешките в кадастралната карта, данните от която се необходими при изработването на общите устройствени планове.

Тарифата за извършване на електронни услуги ще бъде намалена с около 30 на сто, съобщи Лиляна Павлова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още