IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българското правителство одобри споразумението между ЕС и Канада

Решението предизвика разнопосочни коментари за ползата от СЕТА

17:02 | 25.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българското правителство реши да одобри и да подпише Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между между ЕС и Канада (СЕТА), съобщи правителствената информационна служба. Това става на фона на категоричния отказ на белгийската провинция Валония да одобри споразумението, което на практика блокира преговорите и приемането му от страна на ЕС.

Българското правителство информира, че е одобрено и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. Управляващите упълномощават постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа при условие, че Канада поеме официален ангажимент да отмени визите за български граждани, желаещи да посетят държавата за бизнес и туризъм, не по-късно от края на 2017 г.

Министерският съвет не е правил анализ за последиците от подписването на СЕТА, заяви пред БНР проф. Боян Дуранкев. „Ползите ще бъдат ограничени“, коментира той.

Икономистът смята, че има риск глобални корпорации да дойдат и да подпомогнат ерозирането на българския бизнес, особено в селското стопанство, тъй като Канада има с 30-40% по-висока производителност. 

„Няма такова споразумение, нашите министри са гласували с радост, без да знаят за какво става дума“, каза той.

„Благодарение на Валония се направи половин крачка напред към опазването на националните демокрации. Не е редно Брюксел да играе против европейската демокрация, както и нашето правителство по някакъв начин да подпомогне чрез този договор националната ни демокрация да пострада от подобни решения“, коментира той по повод възможността за арбитражи между корпорациите и държавите от ЕС.

Според него подобни глобални договори трябва да минават през общоевропейски референдум или национални референдуми, защото в противен случай ще пострадат по-слабо развити страни като България.

„Няма една дума в СЕТА за отпадането на визите. Просто това е благовидният предлог нашето правителство да подпише нещо, след което не знаем какво ще се получи“, каза Дуранкев.

Смятам, че преговорите на ЕС с Канада имат шанс и Споразумението няма да бъде провалено заради казуса с Валония, каза за Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Той твърди, че вътрешнополитическите битки в Белгия спират споразумението и ЕС става заложник на Валония и на нейния премиер социалист. Радев вижда в казуса противопоставяне мужду премиера на Валония и дясноконсервативното правителство на Белгия.

Според Радев, ако споразумението заработи, оборотът ЕС - Канада ще се увеличи с 12 млрд. евро годишно и ще се създадат 14 хил. нови работни места в Стария континент, а стоките ще бъдат по евтини за всички европейци.

Евродепутатът заяви още, че с подписването на СЕТА бюрократичните бариери ще бъдат премахнати и то без да се засягат европейските стандарти за качеството на храните, за околната среда и за трудовите права, а в Канада ще бъдат подобрени трудовите права по примера на ЕС.

„Европейският потребител не трябва да се опасява, споразумението гарантира правата и високите стандарти на ЕС. Това е бъдещето на света, защото Европа ще стане много по-конкурентна. Всички европейски фирми ще имат достъп до обществените поръчки в Канада и така пазарите в тази страна ще станат достъпни и за нас“, смята евродепутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
то друго очакваше ли се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Л.У.М.П.Е.Н.И !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Какво да му коментираш на това ?! "...нашите министри са гласували с радост, без да знаят за какво става думаБаси продажната шайка дето се води "правителство" ! Бе те тия *** начело с Плевелиев ше продадат майка си и баща си за пари бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още