IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната комисия на Европейския парламент отне имунитета на Льо Пен

Предстои решението да бъде подложено на гласуване в пленарна зала

21:42 | 28.02.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Правната комисия на Европейския парламент реши днес с голямо мнозинство да бъде свален депутатският имунитет на кандидата за президент на Франция Марин льо Пен заради това, че е публикувала снимки с насилие дело на ИДИЛ, заяви депутат от ЕП, цитиран от Ройтерс.

Сега решението трябва да бъде потвърдено от целия парламент с гласуване в пленарна зала. Лаура Ферара, която съобщи пред Ройтерс за решението на комисията и която е отговарящият за случая член на комисията, каза, че засега не е насрочена дата за гласуването в пленарна зала.

Льо Пен е разследвана във Франция заради три снимки с екзекуции на ИДИЛ, публикувани от нея в Twitter през 2015 г., включително от обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули, каза официален източник от ЕС.

Правната комисия е разгледала въпроса днес по искане на френските съдебни власти, за да прецени дали действията на Льо Пен са уместни за европейски депутат.

Льо Пен, която е във все по-оспорвана надпревара за президентския пост с още двама кандидати, вече е със спряна заплата от ЕП заради злоупотреба с европейски средства.

Льо Пен окачестви правните действия срещу себе си като политическа намеса в предизборната кампания, където тя е водещ кандидат, и призова за мораториум върху разследванията, докато минат изборите.

Според проучванията Льо Пен ще спечели първия тур, но ще загуби на втория. Анкетите също така сочат, че правните ѝ битки на практика не оказват влияние на верния ѝ електорат.

Европейският парламент обикновено сваля имунитета на евродепутати, когато има такава молба. Миналата година такива решения са взети в 22 случая от общо 26 отправени молби от съдебни власти, каза служител на ЕС, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 3
ABBA
преди 7 години
Ех, Киряк Стевчов не е само изобретение на нашенската рая.....................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
калофер
преди 7 години
Emmanuel Macron 2.10Marine Le Pen 3.00Tова предлага PaddyPower за френски президент.За Тръмп и Брексита беше 5.00Пробвай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
SickSix
преди 7 години
Трудно ми е да измисля по голям подарък за Льо Пен преди изборите от това решение на гьоновете в Брюксел. Друг е въпроса дали тя дори има нужда от още подкрепа. Честно ви казвам обмислям дали да не направя сериозен залог за победа на Льо Пен. Само погледнете ЦВ-то на опонента й Емануел Макрон. Бивш инвестиционен банкер в Rothschild & Cie Banque. ( няма майтап ), настоящ социалист и част от статуквото, бивш зам. секретар в правителството на Оланд.. В сегашната обстановка този ми изглежда от ранга на Хилари Клинтън и Цецка Цачева - неизбираем. Какво мислите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
И там *** са средство за санкциониране на неудобната истина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още