IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само задлъжнели държави имат необходимост от "лоша банка"

Силните икономики не искат да финансират проблемни банкови системи, посочи журналистът Петър Илиев

11:24 | 13.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Решението на ЕКОФИН относно създаването на публично финансирана „лоша банка“, която да помага със събирането на проблемните заеми на европейските кредитни институции, е изключително дипломатично. Само задлъжнели държави имат нужда от подобна институция. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Петър Илиев.

След края на неформалното заседание на съвета на финансовите министри на общността, което се проведе на 7 и 8 април в Малта, стана ясно, че те нямат нищо против създаването на такава банка, ако това се прави в национален мащаб и не ангажира публични средства, обясни още той.

Илиев припомни, че най-силен интерес от създаването на „банка-болница“ („лоша банка“), която да помага в събирането на проблемните заеми на европейските кредитни институции, има Италия.

Според журналиста създаването на  „лоша банка“ се отнася до Европейския банков съюз и не засяга България, която не е част от еврозоната.

„Такава банка се създава при изравняване на цените за държави в развит пазар на дългове. Когато едни проблемни кредити са добре провизирани и непровизираната им част е достатъчно малка – те бързо си намират частен купувач, обясни той.

По думите му смисълът от създаването на подобна финансова институция е с акцент върху задлъжнялостта.

Петър Илиев е на мнение, че „ако тази идея бъде реализирана, може да се стигне до преразпределяне на средства от страни като Германия към страни с проблемни банкови сектори”.

“Паричната политика на ЕЦБ в момента обслужва единствено интересите на свръхзадлъжнели държави с проблемни банкови системи, като Гърция и Италия. Това е техният опит да им се плати сметката от финансово силните дължави.

Изходът от финансовата ситуация в италианския банков сектор включва дълбоки реформи - както бюджетни, така и законови”, посочи журналистът.

Вижте повече във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още