IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започна да приема поръчки за соларния си покрив

Според компанията това ще са най-достъпните покриви на пазара от гледна точка на цената

10:28 | 11.05.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Tesla обяви, че започва да приема депозити по 1000 долара за своя соларен покрив Solar Roof. Става дума за идеята на главния изпълнителен директор на компанията да предлага соларна енергия за домовете. Освен това компанията пусна онлайн калкулатор, така че собствениците на домове да разберат колко ще им струва подобен покрив, пише CNN.

Solar Roof е направен от плочи, които не се различават от традиционните покривни керемиди. Всички те изглеждат идентични, но някои събират енергия от слънцето.

Мъск оцени, че повечето къщи ще се нуждаят от 40% покритие с активни соларни клетки, което пък помага за намаляването на цената. Потребителите, които зареждат един или повече електромобила, ще се нуждаят от допълнително покритие.

Мъск описа покрива като ключова стъпка напред в един свят, който се задвижва от възобновяема енергия.

Припомняме, че Tesla придоби SolarCity миналата година, за да създаде цялостно енергийно решение за своите потребители, предлагайки въпросните покривни покрития, батерии и електромобили.

“Искаме да се огледаме в кварталите си и да видим покриви, които са красиви и генерират енергия от слънцето”, коментира Мъск.

Tesla описва Solar Roof като най-достъпния покрив, който може да бъде купен. По нейни изчисления едно домакинство може да очаква да плати по 21,85 долара на квадратен фут (0,09 кв. м) за Solar Roof.

Домакинствата все пак ще трябва да бъдат подготвени за сериозна първоначална сметка. Според калкулатора на Tesla някои покриви ще струват по повече от 75 хил. долара. Tesla очаква, че разходите ще се изплатят за 30 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 7
KPetkov
преди 6 години
Гъвкава? Питай Тереза Мей колко й е гъвкаво с всичките перки и фотопанели дето ги надупчиха в ЮК, че да обещава таван на ел. цените, за да я изберат. Безспорно таванът на цените е една от най-прилаганите капиталистически мерки при участието в избори, особено от десни партии.Май с перките и слънцето ще стигнем соца много по-скоро отколкото си мислехме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
KPetkov
преди 6 години
Ти цепиш глупомера само с логването си така че не приказвай много, за да не затвърдиш мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Недей ги нарича левичари, защото едни от производителите на панели и други подобни (батерии) са едни от най-капиталистическите компании, Mitsubishi, Bosch, Самсунг, LG Chem, Panasonic, Sharp. Не виждам левичарски компании. Да не забравяме и Рокфелерови :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
red6
преди 6 години
Ел. мрежата няма да бъде "изхвърлена", но със сигурност няма да запази конкретния си облик с мн малък брой източници и многобройни консуматори. Просто ще стане по-гъвкава. Освен ако скоро не избичат много ефективен fussion реактор. Което в оптимистичен вариант е в средносрочен план. Иначе талаша дето са из***кали студиото и кпетров дори не си струва да се коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
khao
преди 6 години
така навремето се е мислело и за колата че е по неефективна от каруцата :):) ... хубавото в случая е че прогреса никога не зависи от хора като теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 6 години
прогнози са за глобално измръзване и намаляване на слънчевата радиация-----тук сцепи глупомера :):) особенно с последната част :):) ... забрави да добавиш че ни лъжат зада харчим за слънцезащитен крем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 12
studioaa
преди 6 години
Слънчевите панели и ФЕЦ-овете са най-неефективния метод за производство на енергия известен на човека. Да вярваш, че чрез тях ще замениш изкопаемите горива е равносилно на това да вярваш в Дядо Коледа. Но разбира се действителността на пречи на умопомрачени левичари да продължават да наливат парите на данъкоплатеца в подобни абсурдни програми за възобновяема енергия. Дори когато изкопемите горива се ичзерпят слънчевата енергия би била последната и най-ниско приоритетна алтернатива за тяхната замяна, но винаги се намира поне един луд с пари, които да настоява за обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Любителите на Мъск разчитат на глобалното затопляне, въпреки че последните прогнози са за глобално измръзване и намаляване на слънчевата радиация. Ще видим, те прогнозите за утрешния ден не са 90 процента сигурни, пък за сто години напред да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
Но ставаш автономен. Няма да има мрежи електромери инкасатори ....-----------------------------------Моят съвет е да не бързаш много да изхвърляш електрическата мрежа. Много трудно ще си автономен и през нощта, особено в дългите зимни нощи. И особено ако върху покрива е навалял сняг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
KPetkov
преди 6 години
Tesla очаква, че разходите (75 хил. долара) ще се изплатят за 30 години. Тук ме спечелиха, само дето нямам къща. Сега ще трябва и за къща да събирам. Ще се изплатят по-скоро за след малко повече години, особено ако се налага да плащаш и за допълнителен капацитет зимата на местния ТЕЦ, или когато слънцето не грее. Или бедните пак ще плащат на богатите, както обикновено.Май таргет групата на Мъск са по-заможните хора с около 1 млн. и повече долара на година доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още