IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отпусна спешно 5,2 млрд. евро за две фалиращи банки*

Правителството осигурява и още 12 млрд. евро, които ще целят покриване на допълнителни загуби

08:49 | 26.06.17 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианското правителство е отпуснало спешно 5,2 млрд. евро за двете банки, обявени от Европейската централна банка (ЕЦБ) преди дни като фалиращи. С тази подкрепа Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza ще продължат да работят, коментира АР.

Премиерът Паоло Джентилони коментира, че спешната помощ от правителството трябва да гарантира, че възстановяването на италианската икономика няма да бъде спряно от фалита на двете банки. Решението за помощта е взето на спешно заседание на правителството в неделя вечер.

Джентилони обясни още, че желанието е не само да се спасят спестяванията на инвеститорите, но и да се запази стабилността на икономиката в региона, който е един от най-важните за страната.

АР допълва, че двете банки са базирани в италианския регион Венето, в Северна Италия, който е с висока икономическа активност. Те работят с малкия и средния бизнес, който е в основата на италианската икономика.

Финансовият министър Пиер Карло Падоан увери италианците, че след тежкия уикенд за двете институции, в понеделник те ще отворят нормално врати и ще извършват своята дейност. Той поясни, че помощта включва държавна подкрепа за Intesa Sanpaolo, която ще придобие добрите им активи на символична цена.

Падоан добави, че ще бъдат осигурени още 12 млрд. евро с цел покриване на допълнителни загуби. Според оценки на италианското финансово министерство обаче справедливата стойност на загубите ще бъде около 400 млн. евро, като тази сума вече е включена в средствата, предоставени за Intesa.

Пред репортери Падоан допълни, че при отпускането на средствата са спазени всички правила на Европейския съюз.

* Информацията е актуализирана към 10:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 5
sdar
преди 6 години
Имали - дали, нищо толкова не е станало. И у нас като се наложи даваме пари на банките като подкрепа, дори и не се казва нито кога нито колко, като подкрепата за *** преди 3г., за която се разбра едва след време ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 6
power grid
преди 6 години
Е как обаче, според ***, държавата е лош стопанин, когато управлява обществени ресурси, но когато дава на банкстерите милиарди, вече е добър стопанин, защото фалитът на голяма банка, щял да се отрази зле на икономиката?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Иконимиката неспирно се възстановява, докато банки една след друга фалират. Тая стабилност край нема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
айдеее честито на Жабария, на хората парите отидоа .... :)) аааа така по поточната линия всеки по реда си, а си позволяват и санкции да налагат ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още