IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите остават песимисти за икономиката и не вярват на институциите

Доверието в ЕС е на най-високо равнище от 2010 г., а мнозинството от европейците са оптимисти за бъдещето на блока

16:42 | 02.08.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българите продължават да оценяват негативно развитието на родната икономика и на личната си финансова ситуация, показват последните данни на Евробарометър.

Мнозинството от българите продължават да нямат доверие в икономиката, правителството и парламента, но оценяват положително членството в Европейския съюз (ЕС) и ползите от него, особено свободното движение на хора.

Само 15% от българите дават положителна оценка на икономическата ситуация в България, докато 80% - отрицателна. Делът им почти не отбелязва промени спрямо предишното проучване.

За сравнение, средно за ЕС 46% от респондентите оценяват положително икономиката на родната си страна, а 51% - негативно. Първите се увеличават с 5 процентни пункта, а вторите намаляват с 5 процентни пункта.

Общо 42% от българите са с положителна оценка за финансите на домакинството си спрямо 70% средно за ЕС. Влошена е оценката на 55% от българите спрямо 27% средно за блока. По-голямата част от българите не очакват промяна в цялостната икономика на страната, заетостта и финансовата ситуация на домакинствата в следващите месеци, като делът им е относително един и същ в сравнение със средното за ЕС.

Като най-важни проблеми пред България българите определят нарастващите разходи за живот, икономическата ситуация и безработицата, докато в ЕС приоритетите са тероризмът, имиграцията, икономиката, бюджетът и безработицата, сочат още данните.

Българите продължават да изказват и най-голямо недоверие към националното правителство и парламент – съответно 63% и 73%, в сравнение със средното за ЕС – съответно 57% и пак 57%.

Същевременно българите вярват повече на европейските институции спрямо средното за ЕС – 54% в сравнение с 42% за блока.

Като цяло обаче доверието в ЕС расте и достига най-високото си равнище от 2010 г. досега, а еврото се ползва с най-силната подкрепа от 2004 г. насам, констатира Евробарометър. Най-силен ръст на доверието се отчита във Франция - с 15 пункта, Дания – 11 пункта, и Естония – също 11 пункта.

Общо 56% от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС, което представлява увеличение с шест процентни пункта в сравнение с предишното проучване. Най-значителното увеличение се наблюдава във Франция (55%,+14 пункта от миналата есен насам) – вероятно заради избора на проевропейски настроения Еманюел Макрон за президент, Дания (70%,+13 пункта) и Португалия (64%,+10 пункта).

За първи път в рамките на проучване на Евробарометър се оценява и мнението за ЕС в 11 държави извън общността - Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Индия, Япония, Норвегия, Русия, Швейцария, Турция и САЩ. В тези държави живеят 49% от световното население и се генерират 61% от световния БВП.

В трите държави от тази група с най-многобройно население (Китай, Индия и САЩ) най-малко три четвърти от интервюираните имат положително мнение за ЕС.

Най-висок е делът на хората с положителна оценка за ЕС в Бразилия – 94%, а най-нисък – в Турция (54%).

Като цяло резултатите показват, че ЕС се възприема по света като „място на стабилност в един тревожен свят“, естествено също с големи вариации между страните. В Индия например 82% от анкетираните застъпват това мнение, докато в Русия делът им е само 33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Статистиката или точно казано СТЪКМИСТИКАТА може да докаже всичко. С целенасочени въпроси и подходяща обработка на резултатите мога да ви докажа всичко. Анализаторите и политолозите правят вълнички в помийната яма, в която сме затънали до брадата. Ето последният пример: Съгласно договорът със Скопие за ж.п. линията до Гоешево са планирани 800 млн, евро, а проектирането сега се извършва, т.е. сега се планира кой колко ще грабне. Имам огромна вяра на институциите, доказано с изграждането на "Цанков камък", в способността им БЕЗНАКАЗАНО да грабят! Темата е дълга, но някои да е видял най-богатият и влиятелен човек в България- Д. Пеевски, да се усмихва и да е щастлив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
"Българите продължават да оценяват негативно развитието на родната икономика и на личната си финансова ситуация, показват последните данни на Евробарометър."Този израз ни се открива, сякаш българинът проявява някакво сектантско мислене и не ще,и не ще да открие Господа, който *** на вратата му. А икономиката е в ръцете на пет човека, които раздават с черпака на българина и това бива наричано евроориентация - звучи като цитат от Евангелие от Матея. Другото е да дойде другарят Путин - този торбалан от приказките. Другарят Путин ще дойде и ще ни кара да пием газ от тръбата на Южен поток. Да, но така ще покрием екологичните норми и единственият замърсител ще бъдат лошите ни помисли за прайдовете на парасексуалните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
защото народа е *** кат гадулка, ей погледни жив пример с жиголото под тебе как сме цъфнали по Американско Робство, обаче имало тъмни сили (разбирай такива кат мене) които вкарвали негативизъм .... Само дет е реализъм щот ги виждам хората на тълпи пред българското посолство навънка и службите за регистрация, дори и маннгалите се изнасят дет уж ги толерират ама само у вестника .... За да се освободим от робство е квот е напрайла Индия преди години кат се е освободила от Английската пассмина, боц нищо не купуваш от тех не им ползваш парите и айде сбогом ..... А за "другата окупация" незнам има си статистики и преди и сега даже "окупаторите" ни изкупуват сега имотите по Черноморието, то нема друг който да купи, но нит един Американски освободител не е купил нишо, тва статистически също го има. Така, че ако треа да избирам между руска и американска окупации предпочитам руската .... Сори брат ми тва е истината има си го църно на бело поне преди имахме що годе държава, са неаме такава .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
baba_meca
преди 6 години
"Българите по природа сме песимисти, дори когато икономическите показатели се подобряват. А и някои среди имат интерес да подклаждат негативизъм. "След около 20 години преход стигнахме пак там където бяхме. Преди петилетки се преизпълняваха. По ТВ-то все ни говореха колко много се било произвело. Сега по ТВ-то: икономически показатели се вдигат -БВП, депозити, туристи, инвестиции. А какво е положението при средния човек? - Преди не можеше да си купи, защото нямаше стоки в магазина-Сега не може да си купи, защото няма пари.Ограбиха парите на хората и затова и има стоки по магазините- защото тия дето купуват са малко... Какво се случи за тия 20 години преход? За обикновенния човек - > нищо добро- робски труд и газенеЗа политици и антуража(бизнесмени, мутри...) -повече възможности за изява на простотията им и гаврата с обикновения човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 6 години
А има ли поне някакво основание да не бъдем песимисти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
"еми докат иаме Американска Окупация"Което съвсем не означава, че при "другата" окупация ще цъфнем.. то май и боце на тая кълка седи. Само ги сменя (кълките), иначе от една и съща краве смуче предимно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
Sakamano
преди 6 години
Благодаря. Когато някой пpocт човек ме нaпcувa, приемам това за комплимент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
.... дори когато икономическите показатели се подобряват. А и някои среди имат интерес да подклаждат негативизъм. -------------------------------------------------------------хои им го кажи на тия с 300 леа заплата или у Видинско там има и с по 150 леа как са се подобрили "икономическите показатели" .... или на болните дет не моат си платат чаршафите у болницата, а треа се лекуват .... да те ебба у деббила .... еббаси антихората живеят в тая простта държава, после българите били песимисти, не те са реалисти щот го виждат нагледно кво е, ако беше добре немаше се изнасяме ве креттен !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 18
Sakamano
преди 6 години
Българите по природа сме песимисти, дори когато икономическите показатели се подобряват. А и някои среди имат интерес да подклаждат негативизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
еми докат иаме Американска Окупация в страната тъй ше е ... и хората ше продължат да се изнасят ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още