IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще купи “Дунарит“

Водят се преговори с кредиторите на дружеството, за да не се стигне до несъстоятелност или продажба, обясни икономическият министър

16:19 | 28.08.17 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на икономиката Емил Караниколов по време на пресконференцията за &quot;Дунарит&quot;. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Министърът на икономиката Емил Караниколов по време на пресконференцията за "Дунарит". Снимка: Министерство на икономиката

Министерството на икономиката започва преговори с кредиторите на военния завод "Дунарит" с цел придобиване на активите на дружеството.

Това обяви на пресконференция министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от агенция „Фокус“.

„Към момента на управителния орган на „Дунарит“ му е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство. Това би довело до тежко състояние на дружеството и на целия военен сектор“, посочи министърът.

По думите му ръководството на военния завод не може да бъде освободено заради обжалване и новите акционери не могат да влязат в правомощията си.

Караниколов обясни, че „при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието.

„Това е недопустимо. Министерството на икономиката няма да го допусне, затова започва активна дейност за придобиване на дружеството", посочи министърът и уточни, че „вече се работи за закупуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба“.

Емил Караниколов уточни, че засега не е необходимо финансиране през правителството, тъй като дружествата към министерството имат средства.

„Дружествата към Министерството на икономиката са финансово обезпечени и те са на печалба, тоест нямаме проблем с финансовата част. „Дунарит“ в момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа в този момент, категоричен е той. "Проблемът е, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителните производства, и започнат да се продават машините и съоръженията", допълни той.

Караниколов увери, че от Министерството на икономиката ще направи всичко възможно за придобиването на дружеството. Той напомни, че има процедури, на които абсолютно всеки може да се яви и да го закупи, но въъпросът е да се гарантира бъдещето на вонния завод.

Караниколов припомни за неотдавнашна среща със синдикатите и с управителя на „Дунарит“, на която всички са били единодушни, че трябва да се направи всичко да се запазят работните места и дейността на дружеството.

Той не се ангажира с конкретна сума колко би струвало изкупуването на „Дунарит“, но съобщи, че „около 40 млн. лева са изкупените вземания до момента”.

Investor.bg припомня, че преди три седмици стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“ заради започнала процедура за отнемане на лицензиите на предприятието. Причината за това беше разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи и лицензиите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката беше категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за военно-промишления комплекс и за икономиката, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Страхотен бизнес на държавата Този Караниколов би ли казал колко получи държавата от приватизацията на Дунарит и колко ще плати сега за одържавяването на това предприятие А това е ясно 68 милиона Същите данни са интересни и за Авиоинс за ремонта на самолети Това разбира се няма да се случи защото могат да излязат твърде неприятни данни и да лъснат печалившите от тези " страхотни " сделки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
nns
преди 6 години
Апетита на шиши не се утолява лесно :)) , ей тука обаче ако го не гръмнат другаде няма да е :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още