Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Блогосфера

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

   1| 2| 3| 4| 5    
3
 
12
 
50
lozkhris до: mpy_yordanov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Основната цвл на статията е да набие в главите на масовката мантрата, че еврото е мноо хубаво нещо...Това е направено със спекулативни твърдения и отгровени лъжи - типични прийоми на мейстрийм медиите от 21 век

Не е ясно защо толкова плюят комунизма, след като не се различават изобщо от него....
2
 
12
 
49
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Евро, долари, донги, все тая. Пак гоним потъващ кораб.
БХ да пуска Белене и ферми за койни и направо да въвеждат някоя крипто.
Ей това ще е революция.
3
 
4
 
48
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Малиии, Марияне, как си ги разлаял комунягите! Да не би да си искал да ги преброиш?
2
 
9
 
47
abdul до: d333
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Няма тука място за доверие. Има сметка. Като ни издупят достатъчно със скрита инфлация и стоки боклуци, спокойно ще се превалутираме, защото народа няма да усети голямо напрежение.

Както каза справедлив1, в момента няма проблем всеки да си отвори еврова сметка, да си купи евро или да си държи всичките парички в евро.

Това което печелим, е спасителни програми по гръцко подобие, след като се набълбукаме с кредити (а не минуемо ще се, т.е. ние вече сме набълбукани, но още може).

Това което губим е суверинитет, който може да носи конкурентно предимство на "отворения" европейски пазар..
5
 
15
 
46
преди 5 месеца
Щом автори като тоя , ви убеждават колко много ше ви е гот , работата е ясна ...не им вервайте !

3
 
6
 
45
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Мисля, че тука някой бъркат...
Германия и Франция и там другите страни в началото като са приемали евротот да не би да са имали резерви в евро... Ми не.. откъде да ги вземат. Ако решат да ни приемат в ервозоната(при изпълнение на незнам си какви там редица критерии), това означава, че се има доверие в страната, икономиката и т.н. И старата валута просто се заменя "НОВОнапечатани" евро. Ние сме частен случай, че сме в борд и трябва да държим резерви в евро, но други стани които не са били никой не ги е карал да имат някакви резерви в евро, а да имат стабилна валута, икономика, заеми под някакъв праг и т.н.
Та това искам да кажа, няма логика да си "купуваме" вече съществуващи евра срещу лева. А просто еврата стават плюс колкото са еквивалента на нашите левове. И вскичко е наред, това не е "измама" или "донапечатване" на измислени евра. Нали БВП на еврозоната се увеличава с БВП на България.
0
 
8
 
44
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
НЯКОЙ ОТ РАЗБЕРАЧИТЕ ДА МИ КАЖЕ КОЙ ГО СПИРА ДА СИ ПРЕВЪРНЕ ЛЕВОВИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ В ЕВРО И НА КАКЪВ КУРС АЗ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е 1.956 И ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ ВСЕКИ В България
3
 
23
 
43
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
1. Когато нямаш национална валута,не можеш да я девалвираш,ако ти се наложи. Това беше проблем при Гърция например;
2. При истинска пазарна икономика няма да може да има наговаряне на цените,но в България такава няма. Има само картели;
3. Туристите няма да се увеличат,САМО защото сме приели еврото. Никой турист това не би го спряло или подтикнало да посети една страна;
4. От 6,5 млрд. фискален резерв реално ще се използват може би около 1 млрд, другите ще "потънат" по фирмички и обществени поръчки.
5. Ние сме в Европа,няма причина да въвеждаме каквато и да е нова валута. Изгодата ще е нулева.
3
 
6
 
42
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
На мен много ми се иска да разгледаме "въвеждането" на еврото в България като финансова операция от гледна точка на ЕС. За да въведем еврото ще са ни необходими едни 10-ина милиарда евро, които да бъдат пуснати в обращение. Нека си представим, че тези пари съществуват и ги има в някоя европейска институция, която и да е тя. С тези 10 милиарда евро могат да бъдат закупени стоки и услуги за 10 милиарда евро. Вместо това въпросната институция ще си купи 20 милиарда лева, които ще се превърнат в безполезна хартия в момента на закупуването им. Като как ви се струва една такава финансова операция и каква и колко ще бъде печалбата на съответната финансова институция от нея? Защото освен всичко друго финансовата институция ще се набута в разходи за унищожаването на безполезните вече левове.
0
 
14
 
41
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Доста едностранчива статия. Най-лошото е, че маме три лоши избора:
- приемане на Евро;
- запазване на валутния борд;
- развързване от валутния борд.

Първите два имат едно много сигурно предимство - контрола и мониторинга съществува и то е извън България. Звучи потресаващо, но като знам капацитета и морала на тукашните ме хваща скомина. Само крадене и популизъм. Ако сте забравили, не толкова отдавна гръмна една банка в сравнително добро състояние и се преразпределиха едни 4 млрд... От тук насетне коментар относно качествата на управляващата вихрушка са излишни. Следователно за мен вариант три е най-лошия. Дали едно и две - вече е въпрос на предпочитания. Ако се вържем към еврото - ако гръмнат те, гръмваме и ние. Ако гръмнем ние - ще трябва да ни спасят малко или много :D :D