IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Ягодин: Търговията на ДЦК на БФБ ще доведе до свиване на спреда на дълга

Очаквам повече пазарни играчи, конкурентно търгуване и котиране на българските облигации, твърди банкерът

10:59 | 25.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка. <em>Снимка: Пощенска банка</em></p>

Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка. Снимка: Пощенска банка

Промените за банките при търговията на държавни ценни книжа (ДЦК) на фондовата борса от 1 ноември ще са само положителни, като може да доведат до стесняване на спредовете на държавния дълг, смята Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка.

„Още повече ще се стеснят спредовете на държавния дълг заради конкурентното търгуване и котиране на българските ДЦК“, прогнозира изпълнителният директор на Пощенска банка пред Investor.bg.

"От една страна, търговията се качва на регулиран пазар и очаквам по-голяма дълбочина, отколкото досегашната търговия, с много по-голяма прозрачност", каза Ягодин.

Според банкера след тази промяна в търговията повече чужди инвеститори ще дойдат да търгуват на Българската фондова борса.

„Като всеки регулиран пазар с прозрачна търговия логично е да очакваме напълно пазарна среда и съответно котировки. Не казвам, че досега цената на облигациите не е била справедлива, тъй като имаше доста сериозно търгуване на ДЦК и преди да ги качат на фондовия пазар. Освен това  участниците на досегашния пазар достатъчно добре се познаваха и конкурентната среда я имаше", поясни банкерът.

Той е на мнение и че може да се очаква по-голямо насищане с пазарни играчи.

Припомняме, че търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) на БФБ – София започва на 1 ноември, съобщи борсовият оператор. "Този проект е очакван от дълго време. Радваме се, че достигна до точка, в която може да се осъществи. Надяваме се стартът да бъде успешен", коментираха от ръководството на БФБ пред Investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vankel
преди 6 години
Аз пък смятам че нищо от написаното в интервюто няма да се случи .Цялата простотия с качването на ДЦК за търговия на БФБ е да могат да си преоценяват банките местния джънк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Ironhorse
преди 6 години
Първо не е *** ...И второ няма отрицателна доходност а 0,6% по едногодишните.Т.е. щом се купуват при такъв нисък купон, значи макрорамката на държавата е добре.Трето руските ДЦК са бокук, защото никой не ги купува.Четвърто същата тази русия е купила американски дълг за около 14 млрд. долара през 2017г и общо държи облигации за 100 млрд. долара американски дълг.Пето купуват, защото така си покриват с едни и същи пари няколко изисквания.Печалбата от ДЦК е освободена от данъци, когато са закупени на регулиран пазар.Освен това идва края на ниските лихви.Не го казвам аз, а все отбор юнаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 6 години
А ти би ли си купил 1 годишно българско боклуче на ОТРИЦАТЕЛНА доходност?Демек даваш 100 000 лева на "депозит" на "правителството" и след година байуй ти връща 99 970 лева...това БЕЗ да отчиташ реалната инфлация!Щото на такива нива се търгуват нашите ДЦК в момента. Друг е въпросът, ЗАЩО ги купуват родните баМки, пенсионери, застрахователи и фондари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Ironhorse
преди 6 години
Това означава, че вече не само институционални инвестори ще могат да държат ДЦК.Е, това е умен ход.Сега банките, фондове и чужди инвестоти са тези, които по закон придобиват ДЦК.Но след промяната и физически лица ще могат да притежават ДЦК.Това ще отвори огромен пазар за излишните пари, стоящи на 0% лихва в банките.Банкерите да се потягат за теглене на парички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Че той спреда на дълга е минимален и в момента, реално едва ли ще може да се свие още много. По-скоро търговията ще е полезна за пласирането на новите емисии, за да се изпълни плана за пренасочване на финансирането към вътрешния пазар за да може да намалим лихвите у нас до европейските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още