IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението съзнателно да останеш без деца - какви са причините?

Отказът не е свързан с БВП и грижите за децата, а с личността - нивото на образование, религиозност и т.н., показва проучване

14:30 | 18.11.17 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Няма деца, няма проблем" - така е озаглавен доклад, който обобщава резултатите от проучване за съзнателното решение на двойките в Европа да нямат деца. Все по-често европейците се отказват от създаването на собствено поколение и причините са различни, показва наблюдение на Population Europe, финансирано от Европейския съюз (ЕС).

Статистиката показва, че това решение се взима най-често в обществата, в които има равенство между половете - Скандинавските страни, Южна и Източна Европа. Обяснението е просто - с равните възможности в тези страни се акцентира върху самостоятелността при взимането на решения, еманципацията и модернизацията.

Интересен факт е, че в страните от Източна Европа неодобрението, с което се сблъскват двойките, решили да нямат деца, е най-високо, макар и раждаемостта в тези страни да спада съществено след разпадането на СССР. Изследователите обясняват това разминаване с желанието на хората в тези държави да се придържат към традиционните ценности, включително и положителното отношение към децата, за да се чувстват по-сигурни.

Според проучването няма връзка между богатството на държавата (измерено чрез брутния вътрешен продукт), както и предлаганите грижи за децата и решението на една двойка да няма деца. Факторите по-скоро са свързани с личността - нивото на образование, религиозното възпитание и възрастта.

Младите хора и възрастните респонденти в проучването са по-негативно настроени към семействата без деца, отколкото хората на средна възраст. Младите хора, особено тези, които още нямат деца, се надяват някой ден да създадат свое семейство, а възрастните са традиционалисти, обясняват изследователите.

Като цяло жените по-често приемат решението на някого да няма деца. Това вероятно се дължи на факта, че жените губят повече от възможностите си за кариерното си развитие, отколкото мъжете, които са родители.

Хората с по-високо образование са по-толерантни към различието и това е едно от обясненията защо образованите европейци са по-склонни да приемат семейства без деца. Религиозните хора пък не одобряват решението на двойките да нямат деца независимо от другите фактори, показват още данните от проучването. За тях бракът, семейният живот и децата са съществена ценност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 12 rate down comment 2
comet
преди 6 години
Тук му е мястото да ви преразкажа нещо прочетено във лондонски форум (английски хумур):70 годишен споделя с приятели че се е оженил за 30 годишна лудо влюбена в него мома. Един от компанията попитал дали той й е казал че е на 70. Разбира се че не, казах й че съм на 85 (отговорил младоженецът). :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 8
Sakamano
преди 6 години
Какви са причините? Например, че не искаш някакъв дpиcльо да ти съсипе най-хубавите години от живота. Но не се безпокойте, малко вероятно е човешкият вид да изчезне защото по-интелигентните му представители вече не умират от желание да се възпроизвеждат. Не и заради това. По-вероятно е да стане заради квантовите компютри на IBM.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
...на старчоци с пари . Европа е пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 9
bgMan
преди 6 години
Както си писал - да ядеш и да сереш е висша форма на съществуване и за алкохолиците в Русия. И след тях само планина от *** и празни бутилки. Ценности, ко да ги праиш?Затова откакто падна желязната завеса рускините са най-известните с това, че обикалят цял свят за да си търсят истински мъже. Още не е ясно дали са намерили това, което търсят, но продължават да са най-известните търсачки на чужди мъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 3
comet
преди 6 години
В природата няма такова явление като свободен и щастлив биологичен вид който да не се възпроизвежда!Днес Робът не се възпроизвежда!, ... което е обикновенно защото не може (оплетен във финансови, психологични или биологични общественни вериги още от своето детство), явление ставащо все по-явно в развития свят с външни прояви всякакви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Ми не можеш цял живот само да ядеш и да серреш , което на запад е висша форма на благоденствие и мечта ! все ше дойде време да се явиш оред всевишния , а след тебе само планина от лаййна ! Ценности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Създаването и отглеждането на деца е въпрос единствено на ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА на обществото. САЩ и Европа с утвърденият морал от близо 50г. на алчност, егоизъм и егоцентризъм, имат естествен приръст под 1.6, или съгласно науката, нациите безвъзвратно са загубени. За това трябва спешно да имплантират и асимилират араби, китайци и индийци, чиято ценностна система е друга! От тук следва и гадната политика.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 2
Patilan
преди 6 години
майна, жената е най-хубавото нещо на света - размеква ти колената, политаш, искаш да пееш, да танцуваш, да редиш поезия!Но имат един недостатък - изключително податлива на внушения. Каквото и напишат в лъскавите списания и в сутрешните блоковеот рода на Ала Бала Гала, на кафе мафе и .т.н, то тя ще го следва с фанатизъм...Дали ще си смени гардероба за да бъде модерна този сезон, защото разбираш ли , този сезон е модерен еди кой си цвят, или пък роклята/обувките от миналият са демоде. Или пък Гала ще и обяснява как трябва да си пие урината за здраве, или да се лекува с ток. Или пък ще и обясняват че трябва да е независима и да работи и консумира за да е дъ бест. Всичко това са внушения ла найняните мас медии... и жената е напълно подвластна !!!Лично за мене, това с урината и тока беше предпоследният пирон в ковчега, остава да ги убедят и да си ядат фекалиите , и ще ударят абсолютното дъно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Жената е социалното зло без което не може .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 7
Patilan
преди 6 години
Няма нищо случайно!Това положение е много добре планирано, а самият план е изпълнен благодарение на малко познатаta наука - социално инженерство. Идеята е поведението на жената да бъде транформирано от преданост към семейството, към преданост към държавата. Чрез бушуващият феминизъм (обилно спонсориран от ЦРУ, колкото е конспиративно да звучи е факт) на жената и беше внушено, че в семейството е подтискана и за да бъде свободна трябва да работи като вол, да плаща данъци и да консумира до безумие (70 % от парите в света се харчат от жени). Погледнето го от позицията на държавата - с едно щракване на пръстите си удвоявате работната сила (идеално за корпорациите), и удвоявате данъкоплатците (идеално за държавата), а заплатите са практически замръзнали от 70-те години.Както някой беше казал - "За каквото и да ви говорят - става въпрос за пари." Аз бих добавил и власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още