IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на БЛС: През 2018 г. може да фалират най-големите поликлиники

Парите за здраве за догодина няма да са достатъчни, твърди Венцислав Грозев

09:07 | 03.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предвид проектобюджета за следващата година, най-големите и работещи Диагностично-консултативни центрове (ДКЦ) у нас може да фалират. Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев.

Според него въпреки че за здраве през 2018 г. са предвидени с 407 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г., това няма да помогне. Той уточни, че при поискани от съюза през юли допълнителни 23 млн. лв. за сектора, увеличението е с едва 9,9 млн. лв.

За общопрактикуващите лекари са предвидени със 7 млн. лв. повече, при поискани 10 млн. лв., а за ДКЦ - 2,9 млн. лева при искани 13 млн. лв., уточни Грозев. 

Според него проблемът е в преразпределението. „Около 80-85% от приходите си за ден поликлиниките ще дават във фонд „Работна заплата”. Какво остава за останалите разходи”, коментира д-р Грозев.

Желанието на медиците е през 2018 година личните лекари да разполагат с 10 млн. лв. повече.

Разпределението не кореспондира със стратегията на правителството да се съсредоточим в доболничната помощ, добави още председателят на БЛС.

Относно изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че системата на здравеопазването е натоварена с много очаквания и с много неефективност, тъй като обслужва частни интереси, Грозев заяви, че със сигурност не става дума за интересите на лекарите.

„Тезата за краденето е на финансовия министър. Истината е, че колегите ми крадат от себе си и от своите семейства, за да има здравеопазване. Нека не слагаме всички под общ знаменател, а да се посочат конкретни имена“, каза председателят на БСЛ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Рядко съм на 1 мнение с императора, но в случая е болезнено прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още