IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ харчат най-много пари за здраве сред страните в ОИСР

Организацията отчита ръст на дела на генериците в страните членки. Проблеми като затлъстяване и прекомерен прием на алкохол още се неглижират

19:35 | 10.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ харчат 17,2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), или 9 892 долара на човек, за здраве, сочи последното проучване на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това поставя САЩ на първо място сред страните, членуващи в организацията, по отношение на разходите за здраве. На следващо място с похарчени над 11% от БВП за здраве се нареждат Швейцария, Германия, Швеция и Франция, допълват от Организацията.

Средно разходите за здравеопазване в страните от ОИСР са в размер на 4 000 долара на човек.

В доклада се отчита увеличаване на дела на генеричните лекарства, използвани от страните в общността. Това води до намаляване на разходите в страни като САЩ, Чили, Нова Зеландия и Великобритания. В тях делът на генеричните лекарства е 75%. В страни като Люксембург, Италия, Швейцария и Гърция обаче генериците заемат дял от едва 25% от всички използвани лекарства.

Организацията обръща внимание и на употребата на антибиотиците. Те трябва да бъдат продавани само с рецепта и при абсолютна необходимост, е отчетено в доклада. В страни като Франция и Гърция употребата на антибиотици е над средното сред страните от ОИСР.

В последните години страните от ОИСР успяват да постигнат напредък за намаляване на пушенето, но наднорменото тегло, употребата на алкохол и замърсяването на околната среда често се неглижират. Данните показват, че един на всеки петима души в страните от ОИСР пуши. Най-висок е процентът в Турция, Гърция и Унгария. На обратния полюс е Мексико.

Употребата на алкохол расте най-видимо в Белгия, Исландия, Латвия и Полша, а 54% от гражданите на страните от ОИСР са с наднормено тегло. Най-значим е проблемът в Унгария, Нова Зеландия, Мексико и САЩ, където над 30% от хората страдат от затлъстяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Апропо , всички "здравни каси" са узаконени грабители !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Харчат за химия , наречена лекарства , не за здраве... не заблуждавайте и без това заблудения народец ! Бизнесът наречен "здравеопазване " няма нужда от здрави хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още