IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" очаква доставките за Азия да се изравнят с европейските

През 2016 година доставките на газ за Европа достигнаха рекордните 179,3 млрд. куб. метра

21:31 | 10.11.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Алексей Милер. <em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Алексей Милер. Снимка: "Газпром"

Азиатските пазари растат толкова бързо, че скоро може да се сравни по потенциал с европейските доставки на "Газпром". Този коментар направи ръководителят на компанията Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

Той участва на срещата на Тихоокеанското сътрудничество във Виетнам. На нея се очакваше среща между президентите на САЩ и Русия. Тръмп и Путин само се поздравиха по време на снимката, която си направиха участниците за спомен от събитието. 

"Потреблението на газ в Китай за първите 10 месеца се е повишило със 17%", каза още Милер и припомни, че трябва да бъде взет предвид и мащабът на пазара.

"Без съмнение азиатския пазар ще се изравни с европейския по своя потенциал, ниво на потребление, обем на доставките на газ за нашите основни европейски пазари", смята той.

През 2016 година "Газпром" продаде рекордните 179,3 млрд. куб. метра природен газ на страните в Европа. Най-големият пазар е Германия с доставени почти 50 млрд. куб. метра през миналата година. Второто и третото място заемат Турция и Италия със съответно 24,8 млрд. куб. метра и 24,7 млрд. куб. метра.

През лятото "Газпром" и китайската CNPC сключиха договор за доставка на природен газ по газопровода "Силата на Сибир", но те ще започнат най-рано в края на 2019 година и ще бъдат в размер на 38 млрд. куб. метра годишно.

В "Газпром" тогава прогнозираха, че потреблението на газ в Китай ще се увеличи до 300 млрд. куб. метра в следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 6 години
Само че ти май не се сещаш, че ако Алибаба утре пусне кепенците - нищо фатално няма да се случи. Но ако Газпром врътне крановете - на ного европейци ще им замръзнат зaдниците. Аз предпочитам да инвестирам в могъщи стратегически компании като Газпром и Мидичката - защото вярвам - това е бъдещето на енергетиката в следващите десетилетия. Архаическа ти е главата - да видим откъде Европа например ще добива енергия за електромобилите дори при отказът от ядрената енергетика - от въглища ли?А ти ако щеш - купувай си акции не от Алибаба, ами и от Четиридесетте разбойници. Всеки сам си взема решения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
що бе, ако беха космати мъже, кво щеше да спрът путин да не строи ли ? ... и на теб ти стана нещо в последно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Защо приемаш търговията като шамари и шутове? Да си видял китайците да правят нещо подобно, за да се продават стоките им(независимо дали са качествени или не) по целия свят? Трябва ли да тълкувам като шамар за Русия подписания договор за експлоатация на газово находище в Аляска от китайски фирми? Доставяните количества ще са около 30 млр куб метра, а от Силата на Сибир 38 млр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
интересното е че се споменават само коичества, но не и за колко пари са го продали :):) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
Бъди сериозен! Алибаба продава за един час стоки за 8.6 милиарда долара. Газпром търгува газ в Европа за до 50 милиарда долара на година. Усещаш ли колко гадни са пропорциите за Късия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
markov
преди 6 години
Продават стоки и вземат сериозни пари ....не твърдят че продават нещо друго нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
ing5rov
преди 6 години
Нема нужда ... пий си ментака спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 6 години
Как да Ви го обясня? Природния газ е архаична тема. Просто стока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още