IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите, които съхраняват норвежките държавни файлове

Водещият началото си от Норвегия Documaster вече е успял да привлече над 14 млн. долара

10:59 | 11.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Documaster - събирателно наименование за няколко продукта, разработвани за норвежкия пазар, е софтуер, който помага на държавния сектор да архивира важни документи и данни поради факта, че това е задължително за всяка една публична организация в Норвегия. Това разкри каза Георги Василев от Documaster в интервю за редактора на UpDate Яница Бояджиева. 

„Нашият софтуер е сравнително нов на пазара. Той стартира през 2014 г., но бързо израстна до ниво, на което все повече публични организации го виждат като едно добро решение за техните проблеми. През миналата седмица подписахме договор с Министерството на здравеопазването в Норвегия, което е досега най-голямата ни сделка“.

По думите му става въпрос за дългосрочно съхранение на важни документи и съответно преобразуването им в правилния формат за такова съхранение.

„С набъбването на данни и документи в дигиталната ера страшно много документи остават загубени за една организация, защото те не биват правилно съхранявани, така че да бъдат достъпни лесно и след определен брой години.

В случая това, което ние правим, позволява на такива организации да имат достъп до важна за тях информация дори след десетилетия“. „Ние сме по-скоро новият играч на пазара, който прави нещата по-лесни и по-бързи. Съответно до момента е и доста по-евтин от другите конкуренти на пазара“, посочи още той.

80% от IT бюджетите на организациите в глобален мащаб са свързани с поддръжката на стар софтуер, добави още предприемачът.

„Частично проблемът със стария софтуер е точно това – че той затруднява все повече и повече достъпа до важна информация“. Василев допълни още, че 73% от организациите в световен мащаб смятат, че имат пропуснати ползи от неефективния достъп до важна за тях информация. „Само за САЩ това възлиза на около 3 трлн. долара годишно – както за публичния, така и за частния сектор“.

Въпреки това и Documaster среща трудности. „Данните, които получаваме, понякога са просто нечетими от нашите клиенти, т.е. те не знаят какво съдържат данните“, казва Иван Съртонев, също от Documaster.  Затова всъщност компанията ги импортира в по-нов формат, в по-нова система.

По думите му когато данните се съхраняват в такъв остарял формат има много рискове за самите данни, като например част от тях може да липсват или да са записани неправилно.

„Често се случва да получаваме данни, които се импортират трудно“. 

Oчевидно обаче инвеститорите са повярвали на компанията, защото според базата данни на crunchbase тя вече е успяла да привлече над 14 млн. долара в три кръга на финансиране.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
"До този момент не мислех норвежците за толкова ***, но вече си промених мнението."Баце, ако познаваш образователната им система, ще разбереш, че са отчайващо ***. А, колкото им е *** системата, дваж повече е содомо-гоморска. Виж скандалите около шефа на НАТО за педофилия.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
shinawatra
преди 6 години
До този момент не мислех норвежците за толкова ***, но вече си промених мнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още