IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: Възможно е България да влезе в Шенген до края на годината

Българското председателство трябва да върне вярата в европейската идея, твърди външният министър

08:46 | 10.01.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Не съм убедена, че до края на председателството България ще бъде приета в Шенген, но до края на годината най-после би трябвало да стане. Това заяви в интервю за БТА вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Очаквам тази година Шенген да падне за въздушните и морските граници и така за българските граждани ще остане проверката по единствената ни шенгенска граница - с Гърция. Нека бъдем откровени - все още има държави, които смятат, че мястото на България и Румъния не е в Шенген. Последните гласувания в Европейския парламент показаха, че тези скептици намаляват“, коментира още тя. 

За нас важното е, че Европейската комисия отдавна смята, че трябва да бъдем членове, а вече и почти всички големи групи от Европейския парламент смятат така. И да не забравяме, че сме изпълнили техническите критерии още през 2011 г. и това го признават всички, добави вицепремиерът. 

На фона на Brexit и евроскептицизма следващите председателства, включително и българското, трябва да върнат вярата в европейската идея, коментира министърът на външните работи. Това може да се случи само чрез истински диалог, който да включва и тези, които са загубили вярата си в обединена Европа, смята тя. Захариева подчерта, че България е успяла да постави своя приоритет за Западните Балкани и да го превърне в обща кауза за цяла Европа.

Според нея европейската интеграция на Балканите е от национално значение за нас, защото не може ние да сме богати, стабилни и проспериращи, ако нашите съседи не са богати, стабилни и проспериращи.

Като основна цел за 2018 година Захариева посочи успешното българско председателство на Европейския съвет. Там ние трябва да представим своите приоритети, да оставим своя отпечатък в европейската политика на най-високо ниво и да покажем разликите между България днес и България преди десет години. Най-големите предизвикателства ще останат тези, които бяха и през изминалата година - Западните Балкани и работата по общата политика по убежище, обобщи вицепремиерът. 

Тя е категорична, че Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в европейската общност. „Страните показват, че имат голямо желание за това, а ние трябва да покажем, че тяхното приемане в Европейския съюз е важно не само за тях, но и за всички останали. Естествено, след като си свършат работата. Всяка една от шестте държави е на различен етап, но трябва да получи оценка на базата на собствените си заслуги“, посочи Захариева и добави, не е възможно да се развива пълноценно икономиката на региона, ако само Гърция и Румъния от нашите съседи са в Евросъюза.

На въпрос какви ползи може да донесе на България председателството, Захариева е категорична, че плюсовете са безброй. „България за пръв път ще застане под светлината на прожекторите. И вместо да се притесняваме от сценична треска, трябва да се възползваме от този шанс, за да покажем нашите добри страни. България е на първо място по IT инженери на глава от населението в Европа, ние имаме третия по бързина интернет, на второ място сме по минерални извори в света, на трето място сме по богатство на културното наследство в Европа след Италия и Гърция, имаме уникална природа, но и хиляди умни хора, които са истинският ни капитал“, коментира вицепремиерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Те един сайт на министерствата не могат да ъпдейтнат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Ferry
преди 6 години
времето тече бързо, остават 5 месеца, а вие все още се каните и прахосвате само гръмки думи към избралите ви ***. посочете, каква ви е агендата за настоящото управление!?? ще я публикувате ли?!ааа.... вие нямате такава, даже не сте си направили труда да предложите такава.... поредният резил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още