IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи градове са заплашени от съдбата на Кейптаун да останат без вода

Към 2030 г. търсенето на вода ще надвишава доставките, а причините са комплексни - климатичните промени и човешката дейност

09:47 | 12.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кейптаун е един от екстремните примери за опасността, за която експерти отдавна предупреждават - градовете да останат без питейна вода, пише в анализ ВВС. Проучване от 2014 г. показа, че 500 големи града са в ситуация на "воден стрес".

70% от площта на Земята е покрита от вода, но едва 3% от нея стават за питейни нужди. Повече от 1 млрд. души нямат достъп до вода, а 2,7 млрд. души имат подобен проблем поне веднъж в годината.

По оценка на ООН към 2030 година търсенето на прясна вода ще надвишава с 40% доставките, като причината са комплексни - климатични промени, човешка дейност и увеличаването на населението.

На този фон дори може да се окаже изненада, че проблемът се проявява единствено в южноафриканския град Кейптаун, пише ВВС и изброява още 11 големи града, при които достъпът до питейна вода може да се окаже ограничен.

На първо място е Сао Пауло - финансовата столица на Бразилия, която е един от най-гъсто населените градове в световен мащаб. През 2015 г. градът изпадна в подобна ситуация на Кейптаун - запасите от вода паднаха под 4% от капацитета им. 21,7 млн. граждани около 20 дни стоят без течаща вода, а полицията ескортира водните цистерни, с които се снабдяват кварталите, за да бъдат избегнати кражбите. Кризата свършва през 2016 г., в началото на 2017 г. обаче кризата отново започва да се заражда, като запасите от вода намаляват отново.

Пред водна криза са изправени още и индийският Бангалор - един от най-големите технологични хъбове. Градът има достъп до вода, но тя е силно замърсена и не става за питейни нужди.

Подобна е ситуацията в много части на Китай. Пред криза е изправена и столицата на страната - Пекин, в която живее към 20% от населението, но има достъп до едва 7% от водните запаси, част от които също са замърсени и негодни за консумация. Властите в страната предприемат действия и изпълняват проекти за съхраняване на водните ресурси, в които се включват и образователни програми и високи цени на водата за тежката индустрия.

Критична е ситуацията с водата в Кайро, Джакарта, Мексико сити и Токио. Кризата заплашва и европейските градове Москва, Лондон и Истанбул.

Всъщност едва ли много хора си дават сметка за трудностите на Лондон с достъпа до питейна вода. Годишните валежи са около 600 мм, или по-малко отколкото в Париж. Градът разчита на водата от реките - Темза и Леа. Към 2025 г. обаче градът ще започне да изпитва проблем с доставката на вода, а към 2040 г. недостигът ще е сериозен.

Изненада в списъка със застрашените от суша градове е и американският Маями. Флорида е един от петте големи щата, които всяка година са засегнати от обилни валежи, но кризата е налице. В началото на ХХ век блатата около града са пресушени, но това всъщност води до един неочакван за всички проблем - океанските води навлизат в подземните водни басейни и правят прясната вода негодна за консумация. Изградените по-късно бариери не могат да спрат навлизането на океанските води. Околните градове също започват да изпитват тези проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още