IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баварският финансов министър: Не на България в еврозоната!

Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър, заяви Маркус Зьодер

21:36 | 14.02.18 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Маркус Зьодер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Маркус Зьодер. Снимка: архив Ройтерс

Финансовият министър на германската провинция Бавария Маркус Зьодер отхвърли каквато и да е възможност за разширяване на еврозоната към нови членове, като България и Румъния, предава Ройтерс.

Зьодер подчерта също, че неговият Християнсоциален съюз, който е част от консервативната коалиция на канцлера Ангела Меркел, е и против идеите за емитиране на общи еврооблигаци и за създаването на длъжност финансов министър в рамките на еврозоната.

Политикът, който е определен да стане следващият премиер на процъфтяващата германска провинция, спечели аплодисментите на около 4000 души на провеждащ се политически форум, като отбеляза, че неговият ХСС се е противопоставял преди години на идеята за членство на Гърция в еврозоната.

„Не искаме още един подобен дебат и още мошеничества. Не желаем разширяването на еврозоната да включва страни като България и Румъния. Ние сме против общи еврооблигации и против въвеждането на европейски финансов министър“, допълни той.

Неговите коментари идват на фона на активираните дебати в рамките на България през последните седмици за евентуалното скорошно подаване на молба за влизане в т.нар. "чакалня" на еврозоната. Тези дебати бяха подновени през януари, след като финансовият министър Владислав Горанов заяви, че се очаква България да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, като предварителна стъпка към приемането на страната в еврозоната, до юни тази година.

Подобен скептицизъм застъпи и Гунтрам Волф, директорът на базирания в Брюксел икономически институт Bruegel. "В Западна Европа има съпротива срещу бързото влизане на България в еврозоната", каза той в рамките на 12-тата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от Икономедиа.

„В Германия хората са скептични и този скептицизъм е свързан с конвергенцията. Ще кажете, че нивата на пазара на труда и инфлацията са по номиналните критерии и изглеждат добре, но трябва да се знае, че темповете на реален икономически растеж на България са догонващи. Как ще се задържи този растеж, ще зависи от образованието“, каза икономистът. По думите му е важно дали се постига добър икономически растеж и то за продължителен период от време.

Още по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 25 rate down comment 22
vanaia
преди 6 години
Уф, ако ни набутат с евроните, Народът колкото е беден братче, още и на идея си няма колко ще обеднява. То е ясно, че ние думата е нямаме в случая, а тоя баварски хапльо може да си дрънка колкото си иска, господин никой. Така ще го подпукат, че ще води Бойко за ръката, което и ще е краят на политическата партия ГЕРБ. Но доволно, три мандата макар и непълни са си постижение, а що пари сурнаха под юргана... ктбета, БТ, армия, здраве то където и да гледаш само афери братче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 28
Ferry
преди 6 години
само така!!! да продължават в съшият дух!браво на бавареца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 53 rate down comment 4
Mohave
преди 6 години
зашо трябва да ни го казват , след случая с КТБ трябва да си го знаем , без да се правим на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 38 rate down comment 44
national power
преди 6 години
Браво на бавареца.Ше излезе наш човек пази ни от злото.На България не и трябва ни еврозона ни Шенген ни ЕС нито НАТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 50 rate down comment 10
pecan
преди 6 години
Хората ясно ни го казват нито еврозона , нито шенген . Трябва да сме *** за да не го разберем .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 63 rate down comment 12
Jay Gould
преди 6 години
Ако не ни искат в Еврозоната, значи реципрочно трябва да искаме, да не участваме в приемане на някои ПОЛИТИЧЕСКИ решения на ЕС, а ако се опъват да направим референдум следва ли въобще да останем в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 8
bertram
преди 6 години
Ако италия се разклати ще ни вземат и нас и румънците, ще емитириат общи облигации и ще е..т майката на еврото или Германия ще излезе от ЕЗ. Иначе пича е абсолютно прав.. в момента в който влезем държавата не , но мутробанките ще засмучат яко евра и ще надуят балона тук, а после ще има совалки да ни спасяват от ШИШИ КОЙ бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 7
mrynmryn
преди 6 години
Аз не съм сигурен, че ние искаме... Ние така или иначе сме вързани за еврото, поне ако за вбъдеще се случи нещо, да не го ядем немит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
2105
преди 6 години
неговият ХСС се е противопоставял преди години на идеята за членство на Гърция в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 15
maverik
преди 6 години
Пууу, от неговите уста - в божиите уши...! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още