IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма балон на имотния пазар в България, твърди експерт

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено

14:00 | 22.02.18 г. 13
Няма балон на имотния пазар в България, твърди експерт

Напоследък много се спекулира с въпроса дали има балон на имотния пазар в България. Но има няколко основни неща, които дават основание да сме сигурни, че балон на имотния пазар в България в момента няма. Това каза Ралица Ценова от Home2U в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й ръстът в цените на имотите в момента е обоснован. Една от причините да няма балон при имотите е, че покачването на цените, което наблюдаваме сега, е обосновано, за разлика от покачването на цените през 2007 г. точно преди кризата, каза експертът. И припомни, че тогава се покачваха цените на всички недвижими имоти в страната. В момента най-много нарастват цените в столицата, което се оправдава от покачването на броя на населението, отчете Ценова.

София и Варна са единствените градове в България с непрекъснато растящо население, но въпреки това в София темповете на нарастване са по-големи и абсолютни. Средните стойности на недвижимите имоти са по-високи, защото нарастването е по-високо в сравнение с това във Варна, подчерта Ценова.

2017 година беше изключително силна за имотния пазар за последните десет години и в този смисъл в началото на тази година тенденцията в търсенето се запазва. Не се отчита сензационно нарастване, каза експертът. Няма сезонност в цените на градските имоти, категорична е Ценова.

Имотните агенции регистрират огромен ръст в продажбите на имоти на зелено. Пазарната обстановка е такава, че създава и по-голямо доверие у купувачите.

В момента пазарът на имоти в София е толкова интензивен, че има пазар за всякакъв тип имоти. Поради голямото търсене има купувачи и за по-евтини, и за по-скъпи места, каза експертът.

Що се отнася до качеството на строителството, Ралица Ценова посочи, че кризата отпреди няколко години е изиграла положителната роля на филтър на пазара и вразуми инвеститорите и строителите. Вече се проектира и строи много по-разумно. В този смисъл и цената на новите жилища е оправдана, смята тя.

В момента от гледна точка на имотния пазар София е най-евтината столица в Европа. В дългосрочен план експертите очакват понижаване на лихвите по кредитите до равнището на европейските, но това означава и че цените на имотите у нас също ще започнат да се изравняват с европейските.

Още вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 54 rate down comment 3
Sandy
преди 6 години
В София сделките с имоти замръзнаха и сега тече едно опипване, изчакване, ослушване отстрана на клиентите, които се пазарят за сваляне на цената. Това няма как да не доведе скоро до падане на цените като цяло. Във Варна и Пловдив цените леко тръгнаха надолу, а в Бургас сделките са паднали наполовина в сравнение с миналата година. Платените реклами е рева на брокерите няма да задържи балона, който им понапълни гушите. Колелото се върти, сега слиза надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 6 години
Тия доклади от Европейската комисия дето бяха за имотния балон сигурно са си ги измислили ,че чак и от БНБ предупредиха всички банки да внимават с ипотечните кредити и да не се увличат по поскупването на имотите както и да не очакват увеличение на цените на този пазар .Балон иначе няма ,цените са нормални,заплатите и те ,всичко е под контрол ,така както беше и 2008 *** .Някой да не си прави аналогии само щото сега е различно ,просто сме двойно по богати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 54 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 6 години
До вчера беше Полина Стойкова от имотната агенция Бългериън пропъртис ,дето ни убеждаваше че балон нямало .Сега сменихме с Ралица Ценова от Home2You дето и тя пее същата песен.От брокери какво очаквате да ви кажат .Балон има и то огромен -надуха го банките ,имотните агенции и строителните фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още