IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Баран: Още през 2013 г. CEZ реши да се изтегли от България

Компанията е имала постоянни спорове с институции, призна бившият оперативен директор на чешката компания

09:04 | 27.02.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още през 2013 година, когато заради обвинения за надписани сметки падна правителството на България, CEZ Group е имала намерение да се изтегли от страната и да се насочи към други пазари - Германия и други страни в Западна Европа.Това заяви в ефира на bTV един от бившите оперативни директори на ЧЕЗ България Петер Баран.

Той призна, че компанията е имала много конфликти с правителството и средата. В допълнение пазарът у нас е нестабилен и вероятно това е причината страната да не е апетитна за големите играчи, смята той.

Според него причината другите оферти, които е получила CEZ Group за активите в България, да не бъдат приети, е, че те не са удовлетворили ръководството на компанията.

Баран коментира още, че винаги в периода на своето управление - от 2011 година до 2015 година, е имал спорове с енергийния регулатор за цената на тока, но допълни, че компанията не е работила на загуба.

По отношение на сделката с "Инерком България" Баран смята, че в централата на чешката компания са си свършили професионално работата и беше категоричен, че щом има купувач и осигурено финансиране, продажбата може да се случи. Той не очаква, че институциите могат да спрат процедурата по продажбата на ЧЕЗ България.

Единственият вариант сделката да бъде анулирана е купувачът да се откаже или финансиращите институции да не отпуснат заема.

Собственикът на купувача "Инерком България" Гинка Върбакова увери пред bTV, че има капацитет да управлява работещото предприятие ЧЕЗ България. Купувачът само щял да задава рамката, а за останалото ще разчита на оперативния мениджмънт на компанията.

Тя обясни, че част от нужните средства за сделката ще дойдат от банков заем, срещу който ще бъдат заложени акциите на "Инерком" като собственик на активите на ЧЕЗ България. Разпределителната мрежа обаче по закон няма как да бъде заложена срещу финансиране, припомни тя.

Петер Баран обясни още и че CEZ Group не държавна компания, въпреки че около 70% от капитала е собственост на чешката държава и принципал е министърът на финансите. Баран обаче разказа, че решенията не се взимат от държавните институции, а от мениджмънта на компанията.

Според него няма как държавните органи в Чехия и България да не са знаели за сделката, най-малкото информация за нея е имало по всички медии и в двете страни. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
rumeni72
преди 6 години
Арбитражното дело срещу Р България от кого е заведено? Най-вероятно от ЧЕЗ България ЕАД и купувача на бизнеса на ЧЕЗ в България най-вероятно печелейки артбитража се сдобива с активи почти без пари. Честито на печелившите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
das
преди 6 години
По принцип сигурно е прав човека, но защо не се обърна внимание на тайминга?Защо не се направи схемата на КТБ? Бойко можеше първо да подаде оставка, после да стане сделката с ЧЕЗ при някакво друго правителство, за да може после да се върнем на власт като спасители. Защото сега негативите остават за нас от ГЕРБ, а можеше да ги прехвърлим пак на друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Нещо с регулатора ли са имали проблеми? Не мое да бъде. Регулатор използван от правителството за политически цели - в България не може да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още