IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще създаде лаборатория за финансови технологии

През 2018 г. Брюксел планира и доклад относно предизвикателствата и възможностите на криптовалутите

17:10 | 08.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) ще създаде лаборатория за финансови технологии, предвижда план за действие по отношение на възможностите, които технологичните иновации разкриват в областта на финансовите услуги.

По-късно през годината ЕК планира и доклад относно предизвикателствата и възможностите на криптовалутите.

Финансовият сектор е най-големият потребител на цифрови технологии и основен фактор за цифровата трансформация на икономиката, посочват в съобщение от Брюксел. В представения план за действие са очертани 23 стъпки, които спомагат за разпространението на иновативните бизнес модели, подпомагат навлизането на новите технологии, повишават киберсигурността и целостта на финансовата система.

Предвидено е още създаване на Обсерватория и форум на ЕС за блок-веригите, както и да бъдат организирани серия семинари за киберсигурността.

Планът за действие е част от усилията на Комисията за изграждане на съюз на капиталовите пазари и на истински единен пазар за потребителски финансови услуги. Той е част и от действията за създаване на цифров единен пазар.

Междинният преглед на плана за действия за единните капиталови пазари е показал потенциала на финансовите технологии за трансформацията на капиталовите пазари чрез привличане на нови участници, припомнят още от ЕК.

Планът за действие е изготвен и на базата на обществената консултация от миналата пролет за въздействието на новите технологии върху финансовите услуги. Заинтересованите страни са посочили, че иновациите в този сектор като цяло са фактор за развитието на финансовия сектор и разкриват големи възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
"ЕК ще създаде лаборатория за финансови технологии"Например, печатаме към първо число този месец 60 млрд. еврака, а към края на месеца вече са станали 100, а инфлацията се е видимо качила с 0.0001%... :lol: И тва ако не е технология...!!! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още