IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината днешна дейност на HR специалиста ще бъде автоматизирана в бъдеще

Така тези специалисти ще могат да отделят много повече време и внимание на човешкия фактор, твърди Димитър Димитров

17:27 | 11.03.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Илюстрация: Pixabay</em></p>

Илюстрация: Pixabay

Рутинните, административни, а не творчески задачи в света на HR-а, като комуникация с кандидатите, назначаване на интервюта, проверка за това дали даден кандидат не е бил канен на интервю преди, в бъдеще ще изчезнат и ще бъдат напълно автоматизирани. Това са над 50% от работата на тези специалисти. Така в бъдеще HR специалистите ще могат да отделят много повече време и внимание на човешкия фактор в Човешките ресурси.

Това каза Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на Digital Lights, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойчо Попов.

„Основната работа на рекрутърите в днешно време е да откриват и да привличат таланти. Тази работа не е никак лесна, защото талантите трябва да бъдат хората, които да направят разликата в компанията, в която те ще творят", каза гостът.

По думите му в последните години т.нар. борба за таланти е подложила на натиск специалистите по наемане на кадри и това е променило и техните ангажименти, както и тяхната работа. Това, с което в днешно време днешните специалисти по наемане се занимават, е да публикуват обяви за работа, да разглеждат CV-та, да търсят правилния кандидат за съответната позиция и т.н. 

Недостигът на кадри на пазара на труда в България е много по-малък, отколкото предполагаме. Просто трябва да сменим гледната точка, перспективата и инструментите, които използваме. Това мнение пък изказа Анелия Горгорова, организатор на конференцията Casus Futura, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, по повод предстоящата конференция "Успешният подбор - бизнес възможности и предизвикателства“.

"Фокус на конференцията ще бъдат няколко основни въпроса. На първо място, ще се съберат гледните точки на водещи специалисти в областта на човешките ресурси, защото темата звучи като типична за HR. Истината обаче е, че темата засяга и висшия мениджмънт, за да могат да се случат промените, които изисква пазарът на труда“, каза Горгорова.

Третата гледна точка е тази на държавата - институциите, които биха могли да помогнат за преодоляването на различните предизвикателства на трудовия пазар, добави събеседничката.

Как изглежда HR специалистът на бъдещето? Къде точно е мястото на творческата намеса на човека в целия процес на подбор на кадри? Вижте повече във видео материала с цялото предаване! 

Investor Media Group с медиите Bulgaria ON AIRBloomberg TV Bulgaria, Investor.bg и Rabota.bg е медиен партньор на конференцията. Форумът ще се проведе на 15 март 2018 г. от 14:00 до 18:00 ч. в Capital Fort.

Допълнително информация за форума може да се намери на сайта на събитието тук и във Facebook тук.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
И журналистиката скоро ще стане излишна!Още изкуствения интелект не е дорасъл да анализира лайковете и да баннва политнекоректните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Venislav
преди 6 години
"Таланти", "творят"? Май някои хора много летят в облаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
а другата половина че отпадне, като безсмислена .... квато е и тази професия като цяло ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още