IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой пълни хазната?

Важният въпрос е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци да не намалява чувствително разполагаемия доход, посочват от ИПИ

09:43 | 06.04.18 г. 28
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изразът "справедливи данъци" е оксиморон, но често се използва като аргумент за налагане на прогресивно данъчно облагане. Идеята се опростява до това, че „богатите” трябва да плащат повече. Миналата седмица бяха публикувани данни, които достатъчно красноречиво демонстрират как дори и с пропорционален подоходен данък „богатите” плащат повече, пише Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

1% от задължените лица (с месечен доход над 3000 лв.) плащат 19% от данъка върху доходите на физическите лица през 2016 г., докато близо 2/3 от задължените лица (с месечен доход под 600 лв.) плащат по-малко от ¼ от данъците.

Нещо повече – сравнението между 2012 и 2016 г. показва, че именно делът на нискодоходните групи в платените данъци намалява, докато този на останалите групи се увеличава. С други думи не само че тези с по-високи доходи плащат общо повече данъци, ами и с течение на времето техният дял в платените данъци се увеличава. 

Доходната група с месечни доходи в интервала 250-600 лв. е интересна както от гледна точка на това, че е най-многобройна – включва около 1,1 млн. души, така и от гледна точка на платените данъци. Докато делът ѝ от общите задължени лица през 2016 г. е същият, какъвто е бил през 2012 г., то делът на платените данъци намалява от 24,7% на 20,3%.

Като цяло дебатът за „справедливи данъци” се фокусира върху данъчни ставки, понеже те са лесното, но изключително вредно решение. Този дебат размива по-важния въпрос, който е как да се повишат доходите, така че плащането на данъци, осигуровки и държавни/общински такси да не намалява чувствително разполагаемия доход на домакинствата. На първо място това става чрез полагане на труд, т.е. увеличаване на коефициента на заетост в страната.

Не по-маловажен е и видът на труда, т.е. необходимо е и повишаване на квалификацията на работещите (и безработните) с цел получаване на по-високо заплащане, работа на пълен работен ден и без периоди на прекъсване.

Именно това трябва да е стремежът – повишаване на доходите чрез работа, а не чрез преференциално третиране от държавата на една група от населението за сметка на друга и създаване на негативни стимули за укриване на доходи, заключава икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
ivanrog
преди 6 години
Хайде да прочетеш пак какво съм написал и да видиш, дали пиша нещо за тия с доход до 2-3000 лв ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
друго нещо са си парите на богатите , а ? :))) властта на пролетариата :))) ... и как си ги сметнала нещата на око и в проценти и точни суми :))) ... ей тъй за протокола питам само , колко човека познаваш със заплати над 10к , чисто любопитство. не да ми обясняваш то този се знае колко взима и пр. мноооого си далече от това кой за какво плаща и къде , ама много. по скоро имаш мечта , ако ти взимаш подобна заплата какво би правила с нея :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 6 години
тъй де...спестяванията са отложени инвестиции. Ся ще спекулирам и ще кажа, че Баце е крал наистина милиарди...щом на гаджето на дъщеря си беше дал да е подизпълнител на метрото за над 50 милиона поръчка...значи си представям. Да чакам ли ся Баце да стане топ инвеститор у България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 6 години
тоя с кокенцата има право да ги продава - зем производители имат право да продават без касови апарати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 7
mariata
преди 6 години
Е то е пълна заблуда, че данъчната тежест е пропорционално еднаква, т.е. няма плосък данък. Ако Иван има доход от 1000 лв, като плати осигуровки+данъци остават 600-650 лв или над 30% му е рекета. Димитър има доход от 10,000 лв, но рекета му е под 2,000 лв, което е под 20%. Хампарцумян пък взима 100,000 и рекетът му е под 11,000, т.е. под 11%.Относно данъци за сгради и МПС Иван като % от доходите си също плаща повече, защото вероятно активите са негови, докато Димитър има вероятно служебно МПС, а Хампарцумян вероятно и сградите ги е сложил във фирма и ги е регистрирал като хотел. Иван плаща ДДС върху цялата сума и нищо не спестява - т.е. Около 100 лв месечно. Димитър плаща примерно 300, а останалите 6-6,500 ги пести или ги харчи в чужбина, а Хампарцумян също плаща 200-300 ДДС, което означава, че Иван дава на държавата над 50%, Димитър 22-24%, а Хампарцумян 11-13%. Иван оставя 100% от парите в държавата, димитър 50-70%, а Хампарцумян ги изнася в чужбина основно и в държавата остават 20%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
Радостен е фактът, че от ИПИ са открили топлата вода, а още по-радостен е, че са решили да го споделят с нас. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 10
kane
преди 6 години
Мин заплата трябва да бъде необлагаема по подразбиране. Така е почти навсякъде из нормалния свят. Има семейно подоходно облагане и тази група за която се говори от 1.1 мил не трябва да плаща никакъв данък доход, и дори да им се връща в края на годината ако им е удържан текущо.В най-капиталистическата икономика - сащ няма плосък данък, напротив прогресивната скала е стигала до 90% след ВСВ до момента на артиста и това са затната ера на сащ! Дори сега след промените на клоуна данъците ги намалиха, не не премахнаха прогресивното облагане, защо ли!? Според мен БГ има няколко основни проблема с който не се справя и я теглят надолу постоянно и така ще бъде:Валутния борд- правото на цб да контролира паричната масаНамаляването на населението - не може да се очаква от все по малко хора, все по добри резултати Липсата на силни синдикати - работника няма никаква защитаБезкрайната либерализация и отвореност на икономиката и оттеглянето на държавата от вс сфери - без протекционизъм не става, вижте сащ, китай, русия и дори турция как се държат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
kane
преди 6 години
ИПИ - Иновативни Профашистки Идеологии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
data
преди 6 години
п.п.Мноооооооо готина статия и поздравления на ИПИ - отиде у канала опорката дет "дет бедните и угнетените" плащали данъци пък богатите скатавали . Курнелиооооооо , давай следващата опорка - тая отече у канало !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 6 години
Ти да си чувал че спестяванията са отложени инвестиции ? А тия дет вземат заеми на база на тия спестявания да не би да не плащат косвени данъци ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още