IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bild: Меркел ще посети Тръмп дни преди влизането в сила на митата за ЕС

Срещата ще се състои след посещение от френския президент Еманюел Макрон на 24 април

20:43 | 05.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел планира да посети президента на САЩ Доналд Тръмп на 27 април, малко преди да изтече срокът до 1 май, в който Европейският съюз (ЕС) е освободен от новите мита върху стоманата и алуминия, пише Ройтерс, позовавайки се на германския вестник „Bild”.

Вестникът публикува в електронното си издание, че няколко източника са потвърдили пътуването на Меркел в САЩ по-късно този месец. Кабинетът й не коментира информацията.

Срещата ще се състои след посещение, потвърдено от френския президент Еманюел Макрон на 24 април.

Двете посещения ще дадат на двамата главни лидери на Европейския съюз възможността да лобират за окончателното блокиране на митата върху стоманата и алуминия, които трябва да влязат в сила от 1 май.

Меркел, в телефонен разговор с Тръмп миналата седмица, призова за диалог по търговската политика между ЕС и САЩ, „като се вземе предвид базираната на правила система за международна търговия“.

Отношенията между Меркел и Тръмп не потръгнаха много добре след избирането му през ноември 2016 г. Преди телефонния разговор на 1 март, по време на който беше обсъдена войната в Сирия и руските ядрени оръжия, двамата лидери не бяха разговаряли помежду си повече от пет месеца.

Посещението на Меркел  в САЩ, ако бъде потвърдено, ще се осъществи също така и малко преди крайния срок от 12 май, който Тръмп е поставил с цел да подобри международната сделка за ограничаване на ядрената програма на Иран.

Тръмп заплаши да оттегли САЩ от споразумението между Техеран и шестте световни сили, подписано през 2015 г., преди да встъпи в длъжност, освен ако Франция, Великобритания и Германия не помогнат за договарянето на последващ пакт до тази дата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
показва че претенциозно тълкуваш фактите... щеше да си прав ако ЕС беше федерация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
fri
преди 6 години
А между другото, от кое точно събитие е тази интересна снимка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
fri
преди 6 години
Интересно.Защо Макрон и Меркел ще ходят поотделно и то с разлика само от няколко дни? - да лобират за своите страни...?Тръмп наложи мита на ЕС.Кой е начело на ЕС, кой е най-главен, който управлява това "чудо"?Би трябвало той да отида на среща с Тръмп от името на ЕС.... а тази новина показва само, колко е разделен ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още