IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия намекна за засилване на натиска срещу Русия заради Сирия

Министърът на външните работи заяви, че промяната в руското поведение е условие за решаване на сирийската криза

16:01 | 13.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хайко Маас <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хайко Маас Снимка: Ройтерс

Германският министър на външните работи Хайко Маас заяви, че трябва да се окаже повече натиск върху Русия заради подкрепата, която страната оказва на президента Башар Асад, намеквайки за прилагането на невоенни мерки заедно със заплахата от съюзнически удари в Сирия.

И докато САЩ и техните съюзници все повече се насочват към осъществяването на наказателни мерки заради нападението с химическо оръжие, за което е обвиняван режимът на президента Башар Асад, възможна е появата на паралелна линия, която да включва санкции срещу съюзниците на Асад, посочва Bloomberg.

По думите на Маас руското вето на 12 резолюции в Съвета за сигурност на ООН е доказателство, че Кремъл се опитва да удължи войната в Сирия. 

„Не можем да продължаваме така“, заяви дипломатът пред репортери в централата на Европейския съюз в Брюксел. „Затова ние продължаваме с политическия натиск върху Русия и бихме искали да го увеличим още. Това да накараме Русия да промени поведението си е условие за решаването на сирийския конфликт“, заяви той.

Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че Германия няма да се присъедини към евентуални военни удари срещу Асад, въпреки че остави отворена възможността за невоенен отговор. Меркел, която бе една от движещите сили зад икономическите санкции срещу Москва в разгара на украинската криза, е провела телефонен разговор с руския президент Владимир Путин в понеделник, в който са обсъдили Сирия.

„Ще направим всичко по силите си, за да запазим дипломатическия и политически натиск върху Русия“, заяви Щефан Зайберт, говорител на германския кабинет. По думите му това е била и една от темите по време на разговора с руския държавен глава.

В момента все още не е сигурно дали и кога САЩ ще отговорят на нападението в Сирия. Преди среща със своите съветници в четвъртък американският президент Доналд Тръмп заяви, че в момента властите разглеждат „много сериозно“ и „много отблизо“ ситуацията в близкоизточната страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още