IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев призова политиците да се борят за духа на добросъседство

Убеден съм, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, заяви президентът в Ново село

17:45 | 06.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Президентство</em></p>

Снимка: Президентство

За духа, а не за буквата на Договора за добросъседство – за това призова да се борят политиците в България и Македония президента Румен Радев. Той направи този коментар преди да замине за Ново село в западната ни съседка, където почете загиналите ни войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония отвори нова страница в нашата история и само от нас зависи какво ще запишем в нея. Пожелавам храброст на политиците и от двете страни на границата, да се борят за духа, а не за буквата на този договор”, заяви Радев пред журналисти.

Той е категоричен, че пример за този нов дух в отношенията между двете ни държави е участието днес на военна рота на македонската армия в парада по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„Аз съм убеден, че общата ни хилядолетна история ще надделее над идеологическото противопоставяне, което беше злонамерено програмирано в нашите отношения през последните десетилетия. Дължим тези усилия на нашите предци“, посочи президентът. 

„В продължение на десетилетия бяхме свидетели как паметници и гробове на български офицери и войници извън пределите на днешна България, ставаха жертви на политически домогвания и бяха разрушавани, взривявани, изравнявани със земята и поругавани. Днес времената са други”, заяви след това Радев в Ново село.

Държавният глава подчерта, че България високо цени заявената готовност от страна на Македония за възстановяване и опазване на войнишките паметници, като нашата страна е готова да предостави материална и експертна подкрепа
Македонският му колега Георге Иванов го посрещна в Ново село, но не взе участие в церемонията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още