Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Под конвенционален наем или в booking и Airbnb?

Тази дилема касае хиляди собственици на апартаменти в големите градове и по-морето, отговорът може да е изненадващ за мнозина

0
 
1
 
10
boyanpa до: Nathan
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Това доста липсва от текста. Липсва и коефициентът "неработеща държава", чрез който да се калкулират спестените разходи от данъци в единия и в другия случай. Особено за чуждите лица, които отдават краткосрочно - държавата не е и чувала за тях...
0
 
7
 
9
mpy_yordanov до: vajvaj
преди 11 месеца
Думите Ви, че и двамата се отказват, директно потвърждават анализа ми.

Ако двамата бяха направили анализ като моя, щяха да си спестят усилията и грешката.

Благодаря
0
 
5
 
8
преди 11 месеца
Че е некадърно скалъпена статийката е факт. Всъщност, задали са едни доста завишени разходи, които са много условни, а трябваше да анализират приходите. Доста съм проучвал хора, отдаващи в airBnB и никога не съм чул за 20 дневна заетост месечно, аналогична на 240 дни годишно, на каквато база е направена горната аритметика. Приятел, който отдава топ апартамент срещу 150 лв на вечер каза, че се радва на 140 дни годишно, а друг, който отдава в ниския сегмент за около 65-80 в зависимост от сезона, че никога не е достигал 200 дни. Вторият се отказа преди 2 месеца, а първият е на път да го направи след летния сезон.
5
 
8
 
7
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Без да коментирам достоверноста на данните, които авторът е анализирал ще кажа, че двата типа сделки съответно облигационното отдаване под наем по ЗЗД и търговското отдаване ( краткосрочно) под наем по Закона за туризма и ТЗ са неправомерно сравнявани.. Понятието ,,краткосрочен наем” е несъотносимо към физическите лица, които не са търговци, като изключение от правилото се отнася единствено до физически лица, отдаващи под наем стаи в собствените си жилища по чл. 2 от Търговския закон.Физическите лица, които отдават недвижими имоти за краткосрочно наемане извършват търговска дейност и следва да се регистрират като търговци. Извършването на търговски сделки по реда на Закона за туризма може да се осъществява от икономически субекти с възникнала дееспособност по Закона за туризма. Изброените тук специфики не са само от класификационен характер, а обемат включително престациите, или обема от права ,които страните по сделката могат да имат в случай на неизпълнение или лошо изпълнение на договора за краткосрочно настаняване.
6
 
15
 
6
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Некадърно скалъпена статия. Имам опит в тоя тип отдаване и от двете страни, тук четем едни смешки, изсмукани от пръстите.
Пропуска се и основния недостатък на "традиционното отдаване под наем" - не можеш да накараш наемателя да напусне преди изтичане на договора, който може да е и многогодишен. Не можеш и да си сигурен, че няма да те завлече със сметки - въпреки депозита. Статията е тенденциозна и се опитва да обясни колко неизгодно е ползването на платформите и отдаването гъвкаво през тях, чета и се смея хахахахаха! Мариане, това ли ти е професионалната журналистика? Че и Бойчо за капак, хвани единия - удари другия.

2
 
10
 
5
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Според мен много повърхностна статия с елементарни сметки без да се базират на реален опит за съжаление, казвам това най-вече от гледна точка на аirbnb за booking-a може и да е така...
1
 
5
 
4
преди 11 месеца
Един приятел допълни някои детайли на лично съобщение. Първо написа "много добро".

детайлите са -
в airBnB обикновено има такса за чистене и може да ти удържат сума за щети. Данъчно също може да има разлика. При airbnb може да има туристическа такса и не винаги може да си отчетеш всички разходи ако си частно лице. Ако си фирма имаш разходи за фирма.
1
 
5
 
3
mpy_yordanov до: bgMan
преди 11 месеца
дори airBnB поемали щетите ако някои ти изкърти или открадне нещо
Звучи добре
8
 
19
 
2
bgMan до: abdul
преди 11 месеца
Аз имам познати които имат 2-ри и 3-ти имот (обзаведени) и ги използват само по 1 месец в годината. Единият е на морето а другият е на някое хубаво и чисто място в балкана. За останалото време, в което не ги ползват ги отдават под наем на чужденци чрез такива услуги. Може би си подбират наемалите по някакъв критерии, това не го знам. Знам само че нямат никакви ядове или проблеми както ако пускаха български просстаци или други идииоти. Допълнителният доход от чужденци наематели хич не е за пренебрегване.
9
 
5
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Модела airbnb работи когато се отдават 1-2 стаи във вече обитаван апартамент.