IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 юни

08:04 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За скъпо лъчелечение ще се иска разрешение от здравната каса

в. Сега

За провеждане на лъчелечение по най-скъпите пътеки с най-модерната апаратура ще се иска специално разрешение от районната здравна каса за всеки пациент, съобщиха от НЗОК. От тази година е в сила "разрешителен режим" за диагностика и лечение по 3 от най-скъпите пътеки в тази област - модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия и радиохирургия с кибернож, а също и за изследване с ПЕТ скенер. В момента на подобен режим е изследването с ядрено-магнитен резонанс.

ГЕРБ и патриотите замислят общински сили за сигурност

в. Сега

ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да се позволи на общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред в населените места и собствени системи за видеонаблюдение. Те ще получат права, които в момента има само полицията.

Парламентарните групи на управляващата коалиция внесоха общ проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Подписите под него са на зам.-шефа на парламента Емил Христов от ГЕРБ и зам.-председателя на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. 

Вицепремиерът Симеонов намекна за оставка заради Ангелкова

в. Сега

Със заканата да си подаде оставката, ако не му приемат проектозакона за шума, вицепремиерът Валери Симеонов обвини министъра на туризма Николина Ангелкова в саботаж. Вчера законопроектът на лидера на НФСБ беше приет на първо четене от две парламентарни комисии. " Увеличаваме санкциите. Но нищо същностно не се променя. И към момента след 23 ч. е забранено озвучаването. Така че всички, занимаващи се с туристически бизнес, знаят това и вече започнаха да го спазват. Който не вярва - да заповяда в Слънчев бряг", обясни вчера Симеонов.

Брюксел дава още €63 млн. за нарязване на малките блокове в Козлодуй

в. Монитор

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да продължи да осигурява средства за извеждането от употреба на старо ядрено оборудване. За нашата страна се предвижда до 2027 г. да бъдат отпуснати 63 млн. евро, уточни източник от комисията, цитиран от БТА.

Предложената сума подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и от Европейския парламент като част от преговорите за бъдещия общностен бюджет. ЕК предложи днес със сходна цел Словакия да получи 55 млн. евро за АЕЦ „Бохунице”, а Литва - 552 млн. евро за АЕЦ "Игналина". Реакторите в литовската атомна централа, са подобни на взривилия се през април 1986 г. в Чернобил.

Намалиха глоба на „Монтюпе“

в. Монитор

От 300 000 лева на 100 000 лева бе намалена глобата на дружеството „Монтюпе“, което има завод за автомобилни части в Русе. Решението е на Административния съд в крайдунавския град и е окончателно.

Имуществената санкция бе наложена през май 2017 г. от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе заради нарушения при изпускането в атмосферата на необхванати и непречистени емисии от производствения процес. Пропуските са констатирани при проверка след получени сигнали от граждани за усетена специфична миризма на бакелит.

AES казва през юли каква компенсация иска

в. Стандарт

В началото на юли американската компания AES ще каже на българското правителство каква компенсация иска да й бъде платена за предсрочното прекратяване на 15-годишния договор за изкупуване на произведената електроенергия в ТЕЦ "AES Гълъбово", който изтича през 2026 г., и за излизането й на свободния пазар на ток. Това съобщиха президентът и изпълнителният директор на "AES България" Оливие Маркет и Иван Цанков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още