IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролът върху вноса на акцизни стоки не е достатъчен, смятат предприемачи

Какви да са регулациите, за да се ограничи нелегалния внос, коментират Вили Казасян и Димитър Петров

12:57 | 09.08.18 г.
Контролът върху вноса на акцизни стоки не е достатъчен, смятат предприемачи

В България по официални данни има само четирима големи вносители на тютюн за наргиле. Той обаче се предлага в по-голямата част от българските заведения. Тютюнът често е контрабанден и качественият продукт не стига до крайния потребител. Страната има нужда от засилване на регулацията при вноса на акцизни стоки.

Това обяви Димитър Петров, собственик на верига заведения, предлагащи наргиле, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него преди приемането на промените в Закона за здравето, публикувани за обществено обсъждане, които забраняват наргилетата в закрити обществени помещения, трябва да се установи вредата от пушене на наргиле и да се регулира пазарът.

Вили Казасян, предприемач и търговски представител на ирански завод за тютюн за Европа, смята, че институциите се опитват да осъществят регулация, но мерките не са достатъчни.

„Трябва да има точен регламент, с които да се засили контролът. Има необходимост от регулирани правила и засилване на митническия контрол при вноса на акцизни стоки“, заяви той.

Според предприемачите забрана за пушене дори в обособените за това зони в заведенията към момента ще окаже най-сериозно влияние върху собствениците на заведения.

„Задушават се малкия и среден бизнес, които са двигателите на цялата икономика. Забраната ще се окаже пагубна за тях“, категорични са те.

С какъв тютюн се зареждат заведенията, в които се пуши „водна лула“ и наргиле?  Какви са загубите за бюджета от нелегалния внос на акцизни стоки?

Повече от разговора вижте във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още