IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите бягат от България заради корупцията и неефективната съдебна система

Според икономисти нищо не може да компенсира спада в чуждестранните инвестиции през последните 10 години

10:46 | 30.08.18 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Няма нещо, което да компенсира спада в преките чуждестранни инвестиции, за който преди дни алармираха от Българска стопанска камара (БСК). Те са онзи мотор, който би трябвало да въведе в нашия реален сектор и в услугите, стоки с високо добавена стойност, от които да печелим. Това каза в ефира на Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова.

Тя допълни още, че имаме отрицателен търговски баланс и забавяне на ръста на БВП, което също е показател за състоянието на икономиката ни. „Ние изнасяме суровини, материали и резервни части, няма стоки с висока добавена стойност. В нетно изражение спада на инвестициите е 10 пъти, но съотнесено към брутния вътрешен продукт, намалението е 14 пъти, какво ви говори това“, каза Зайкова.

Според икономическия експерт от ЕКИП Стоян Панчев обаче трябва да се отбележи, че се сравнява с период на абсолютен пик в икономическия цикъл, какъвто беше 2007 г. Той уточни, че и в момента икономиката ни е близо до подобен етап, но това не означава автоматично повторение на показателите от преди 10 години.

„Ако кажем, че инвестициите са намалели заради кризата от 2008 г., то сега проблемът е на институционално ниво. Влошаването на бизнес климата е последващ фактор от този проблем. Ситуацията с Търговския регистър е един класически пример за неработеща институция. Истината е, че скандалите и проблемите с икономическото ни състояние отблъсква чуждестранните инвеститори“, каза икономистът. 

И двамата събеседници се обединиха около тезата, че корупцията, неефективната съдебна система и тромавата администрация са сред причините България да не бъде предпочитана дестинация за инвестиции.

Мика Зайкова подчерта, че безбройните регулаторни режими, които от години мъчат и българския бизнес, са идеалната предпоставка за процъфтяването на нерегламентирани практики.

„Най-важният проблем е, че хората не са сигурни за парите си. Виновна е слабата и нереформирана съдебна система. Неслучайно това е едно от изискванията за приемането ни в еврозоната”, каза още тя.

Панчев добави, че казуси, като този с продажбата на ЧЕЗ, при който един голям чуждестранен инвеститор иска да се изтегли от България, излизат извън пределите на страната ни и попадат в чуждестранния печат, а това разколебава потенциалните капиталовложители.

„Нашата минимална работна заплата миналата година е 235 евро, а стандартът на покупателната способност е 580 евро. Това е показател за положението ни”, допълни Мика Зайкова.

Според Стоян Панчев проблемът е, че заплатите и доходите растат, но не достатъчно бързо, както при другите държави, които имат свободна икономика. Затова реално не можем да ги догоним, обясни той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 12
abdul
преди 5 години
"Те са онзи мотор, който би трябвало да въведе в нашия реален сектор и в услугите, стоки с високо добавена стойност, от които да печелим. Това каза в ефира на Нова телевизия финансовият експерт Мика Зайкова."1. Икономика се гради с вътрешно производство и потребление, стабилно, балансирано развитие, а не с митични (и анонимни) външни инвеститори, които се мъчат да диктуват дневния ред на държавата. Интереса на (особено на външния) инвеститора е предимно собствена печалба.2. Ако под високотехнологични г-жата има предвид компании за услуги, търговия, реклама и масово подслушване май по-добре ще е без тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Безумие...до кога, до кога?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още