IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията одобри придобиването на Shazam от Apple

Разследване опроверга опасенията, че сделката може да ограничи коинкуренцията

18:18 | 06.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия даде зелена светлина днес за плановете на американския технологичен гигант Apple да придобие британското мобилно приложение за разпознаване на музика Shazam, след като разследване опроверга опасенията, че сделката може да ограничи коинкуренцията, предадоха световните агенции.

Apple прилючи сделката по придобиването на Shazam през декември миналата година. Цената не бе обявена, макар да се твърди, че е около 400 млн. долара, информира ДПА.

През април ЕК започна разследване, изразявайки опасения, че сливането може да ограничи избора на стрийминг услуги и да даде на Apple нечестно предимство, предаде БТА. 

След внимателен анализ на потребителските и музикални данни на Shazam установихме, че придобиването им от Apple няма да намали конкуренцията на дигиталния пазар на стрийминг услуги, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Според Еврокомисията данните на Shazam няма значително да увеличат възможността на Apple да насочва услугите си към любителите на музика, а сливането няма да даде на технологичния гигант значително предимство в набирането на нови клиенти.

Задълбоченият анализ, включващ ключови играчи на цифровия музикален пазар, бе проведен по молби от Австрия, Франция, Исландия, Италия, Норвегия, Испания и Швеция.

ЕК има правомощия да блокира сливания или да изиска остъпки в случай на основателни опасения, че сделките могат да навредят на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още