IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделските министри на България и Румъния се срещнаха в Букурещ

Събитието може да стартира съвместна кампания между двете страни за предотвратяване на разпространението на африканската чума по свинете

21:55 | 10.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на земеделието, храните и водите</em></p>

Снимка: Министерство на земеделието, храните и водите

Български специалисти са поканени да вземат участие в научен център за борба с африканската чума по свинете, който предстои да бъде открит в Румъния, предава БНР.

Това стана ясно по време на посещение на земеделския министър Румен Порожанов в Букурещ, където той се срещна със своя колега Петре Дея и министъра на водите и горите на Румъния Йоан Денеш. 

Министър Порожанов е посочил, че румънският опит с ограничаване на разпространението на опасната за свинете болест, заради която в северната ни съседка вече са унищожени 194 хил. Животни, би бил много полезен за България.

Петре Дея също е изразил мнение, че двете страни трябва да обединят усилията си по този тема.

По рано през деня, по време на инспекция край Силистра, Порожанов заяви, че предприетите от България мерки срещу африканската чума значително се подобряват.

„Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове с Румъния. Механичната пръскачка на ГКПП Кайнарджа от преди месец вече е заменена с дезинфекционна лира. Паралелно служителите от всички пунктове по границата изземат продукти от сурово преработени колбаси от свинско месо“, каза днес Порожанов, цитиран от пресцентъра на агроминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още