IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Планираме увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от 2019 г.

Обсъжда се доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лв. да става чрез задействането на втора здравна застраховка, коментира финансовият министър

10:18 | 11.09.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 г., не се промени драматично от някакви съществени фактори, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%. Това съобщи в ефира на Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.

Според него подобно повишение ще пребалансира пазара на труда към общо повишение на доходите. Същевременно министъртт изрази увереност, че „бюджетът няма да приключи на дефицит”, но предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.

Относно "вечната тема" – да бъде намалена ставката по ДДС, Горанов бе категоричен, че ГЕРБ няма да предприеме подобна стъпка и докато той е финансов министър такова предложение няма да бъде прието. Главният финансист на страната припомни, че по-ниската стойност на този налог не дава гаранция за спад на цените.

50-процентното намаление на данъка за основно жилище ще отпадне само за онези, които злоупотребяват с това колко основни жилища са декларирали, а не за всички, както се интерпретира в публичното пространство. Много български домакинства имат повече от един имот и често са в различни общини. Работим много за изграждането на единна информационна система, която ще даде възможност на всяка една община да достъпва базата данни на останалите и да прави справки, поясни Горанов.

По думите му става дума за "вид санкция на хора, които некоректно декларират права, а не за отпадане на облекчението".

Горанов коментира и информацията за подготвянето на втори стълб в здравното осигуряване. Той е категоричен, че не би подкрепил никакво увеличение на здравната вноски или въвеждането на други плащания от гражданите към здравната система, докато няма гаранции, че контролът върху разходите в системата е ефективен. Финансовият министър припомни, че особено при снабдяването с лекарства има очевидно неестествени диспропорции и сериозни подозрения за източване на пари. 

„В момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка, като се дебатира нейната цена да бъде 12 лева на месец. Но подчертавам дебело, че това е само един теоритичен модел, който в момента е на ниво разговори и честно казано не вярвам да види бял свят“, уточни финансовият министър.

Засега изпълнението на бюджет за тази година върви добре, каза още Владислав Горанов. Има преизпълнение, но има и време до края на годината, когато традиционно се увеличават и разходите, уточни още той. „Очаквам да не приключим с дефицит, както е планирано. Нека имаме предвид и че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.  Истината е, че колкото по-богати ставаме, толкова повече цените ще вървят нагоре“, обясни финансовият министър.

Той коментира и рокадите в кабинета, като посочи, че си тръгват едни от опитните министри, които ще липсват на изпълнителната власт.

„Въпросът дали дадени министри ще се разделят с постовете си винаги е бил на дневен ред. Самоцелното „стоене на даден пост“ не е решение. До 2021 г. със сигурност ще има още смяна на министри. Но искам да подчертая, че не трябва лесно да се дават „кадрови жертви“, защото качествените хора не са неизчерпаеми и създават усещането, че всеки може да бъде лесно похарчен. Може би това доведе до някои търкания с коалиционните ни партньори и вътре в ГЕРБ. В случая със Своге обаче действията на премиера бяха удачи“, коментира Горанов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Да, и ще вдигнат инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още