IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата намалява до 5,6% през август

На годишна база броят на хората без работа намалява с 15,8%, показват данни на Агенцията по заетостта

15:29 | 17.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Равнището на регистрираната безработица продължава да намалява и през август, достигайки 5,6%, показват данни на административната статистика на Агенцията по заетостта. Отчита се минимално понижение от 0,1 процентни пункта спрямо юли 2018 г. и от 1,1 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 183 962, като броят им се свива с 1% спрямо предходния месец и с 15,8% в сравнение с година по-рано. От началото на годината до края на август числеността им в бюрата по труда намалява с над 22%. Новорегистрираните през месеца са 22 189, като от тях 1 416 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 41 941 лица посредством трудови борси и информационни събития, срещи и презентации със завършващите образование, организирани от кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори и др.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като през август 629 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 15 764 лица са постъпили на работа през месеца, като 81,6% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени 2 893 лица – 2 050 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 576 – по програми и 267 по мерки за обучение и заетост.

През месеца общо 932 безработни лица са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Основните професии, в които се обучават курсистите са в областта на строителството, озеленяването и цветарството, здравните грижи и подпомагането на възрастни, а ключовите компетентности са насочени главно към придобиване на умения за учене, инициативност и предприемачество, дигитални умения.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 024, като 64,4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места през миналия месец са заявени в преработващата промишленост (22,1%), административните и спомагателните дейности (17,7%), образованието (16%), търговията (12,1%), строителството (6,2%), хотелиерството и ресторантьорството (6,2%) и др.

Най-търсените групи професии през август са за преподаватели, персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.), работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, оператори на стационарни машини и съоръжения; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още